Prima pagină » Social » Primul spital din banii PNRR va fi ridicat la Oradea. Primăria și Ministerul Sănătății au semnat contractul

Primul spital din banii PNRR va fi ridicat la Oradea. Primăria și Ministerul Sănătății au semnat contractul

Primul spital din banii PNRR va fi ridicat la Oradea. Primăria și Ministerul Sănătății au semnat contractul

Primul spital din banii PNRR va fi ridicat la Oradea, anunță municipalitatea. Este vorba de un spital de boli infecțioase la standarde europene, al doilea care ar urma să fie construit din temelii în România după Revoluție, după cel de oncologie pediatrică din București. Cu mențiunea că la cel de-al doilea, nici guvernul, nici UE nu au contribuit cu nici un leu.

Primăria Oradea anunţă, marţi, că primarul Florin Birta a semnat, la Bucureşti, cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, contractul de finanţare europeană, prin PNRR, pentru realizarea spitalului ultramodern de boli infecţioase de pe strada Vlădeasa, în valoare de 135 milioane de euro. Ministerul Sănătăţii a orientat 640 de milioane de lei, din PNRR, pentru construirea şi dotarea secţiilor de pneumologie şi boli infecţioase în clădiri noi, la Spitalul Municipal din Oradea.

Potrivit dqatelor transmise de Primăria Oradea, noua unitate medicală urmăreşte gruparea specialităţilor boli infecţioase şi pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerinţelor de calitate actuale.

PNRR, 95%

Valoarea totală a proiectul este de 672.473.919,22 lei (TVA inclus), iar finanţarea nerambursabilă este de 95% din valoarea proiectului. Potrivit datelor transmise de municipalitate, unitatea medicală se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi). La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi şi maximum 326 de paturi.

Capacităţile noului spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare şi un bloc operator. Unitatea medicală va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru urgenţe, un cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi etc).

Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza direct din strada Vlădeasa se vor construi 175 locuri de parcare pentru autoturisme şi 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran şi parcaje la sol.

Citiți și: Cum se scuză Rafila pentru problema finanțării din spitale: Dă vina pe CNAS. Documentele arată clar că ministrul este dezinformat

VIDEO | Alexandru Rafila, la semnarea contractelor de finanțare pentru trei noi spitale: ”Din păcate, prin acest PNRR, 22 de judeţe au fost excluse”

Citește și