A crește un animal de companie este o responsabilitate enormă în zilele noastre. În România anului 2024, proprietarii de câini și pisici au de respectat acte normative și regulamente interne ale asociațiilor de proprietari, scrie evz.ro
Sunt asociații de proprietari care permit și nu permit creșterea animalelor de companie. Prin urmare, iubitorii de animale trebuie să-și caute altă locuință sau să se mute într-un alt bloc cu asociații care să-i permită deținerea unui animal de companie.
Pentru cei care locuiesc în chirie, deținerea animalelor de companie este interzisă din cauza riscurilor de murdărie și stricăciuni. Locatarii care au apartamente cumpărate, dacă au permisiunea de a deține animale de companie, trebuie să respecte reguli de curățenie.
Fiecare proprietar ce-și scoate câinele și pisica la plimbare trebuie să se se asigure că acestea nu lasă murdărie în spațiul public. Prin urmare, trebuie să se înarmeze cu mănuși de protecție și cu o pungă de plastic, hârtie igienică sau cu o lopățică dacă este cazul.
Proprietarilor trebuie să li se aducă la cunoștință că există două categorii de rase de câini agresivi.
Câinii considerați periculoși nu pot fi scoși la plimbare în spațiul public, fără botniță și lesă. Dacă o persoană este atacată, proprietarului i se poate deschide dosar penal, fără a mai menționa posibile daune morale de plătit.
În cele din urmă, mai este problema legată de zgomot. Câinii gălăgioși care latră îi pot perturba pe alți locatari din bloc în intervalele de liniște. Stăpânii câinilor gălăgioși trebuie să apeleze urgent la dresori pentru a le controla comportamentul. Iar serviciile de dresaj canin sunt costisitoare.
Dacă proprietarii nu găsesc soluții, vecinii deranjați se pot adresa autorităților, iar amenzile sunt usturătoare (până la 6.000 lei pentru perturbarea liniștii publice în intervalele de odihnă).
De asemenea, deținerea unui animal de companie poate implica taxe suplimentare impuse de asociațiile de proprietari – consumul de apă, energia electrică, utilizarea liftului, curățenia.
Citește și:
10 pași ca să poți călători într-o țară UE alături de animalul de companie