PROPUNERE. Călin Popescu Tăriceanu, despre redeschiderea școlilor: „Cred că merită o sesiune specială a Parlamentului”
Președintele ALDE consideră că regulile pentru redeschiderea școlilor din toamnă ar merita dezbăture într-o sesiune specială a Parlamentului. „Eu nu cred că este o temă pe care să o rezolve politrucii guvernului Orban”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu, duminică, pe Facebook.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a comentat, duminică, intențiile Guvernului Orban privind la reluarea cursurilor din toamnă, în calitate de părinte, într-o postare pe contul de Facebook.
„Este o temă prea importantă ca să fie tratată doar electoral”
„Propunerile făcute până acum de Guvernul Orban este clar că nu pot fi implementate. Ele sunt rodul gândirii unor oameni care nu au ieșit din birouri de foarte mult timp și care nu mai știu cum arată viața reală. Incompetența actualului ministru al educației este doar bomboana de pe coliva învățământului românesc”, a scris Călin Popescu Tăriceanu.
„Pe măsură ce intrăm mai în profunzimea temei ne dăm seama cât de complexă este și mai ales ce fel de implicații are. Eu nu cred că este o temă pe care să o rezolve politrucii guvernului Orban. Eu cred că este o temă prea importantă ca să fie tratată doar electoral, așa cum tratează Orban toate problemele generate de coronavirus”, a transmis liderul ALDE.
„Această temă trebuie dezbătută serios în societatea românească și cred că merită o sesiune specială a Parlamentului. Aici este locul unde vocile părinților, elevilor, cadrelor didactice, autorităților locale și ale guvernului central trebuie să se audă. Aici experții din medicină și învățământ trebuie să-și spună punctul de vedere. Aici trebuie să se evalueze riscurile diferitelor scenarii”, a argumentat președintele ALDE.
Nu e prima dată când liderul ALDE abordează tema revenirii la școală a copiilor. La sfârșitul lunii aprilie, Călin Popescu Tăriceanu se declara împotriva reluării cursurilor din 1 iunie, prin prisma timpul scurt pentru implementarea măsurilor pentru siguranța copiilor. „Dacă nu vrem că ai noştri copii să devină surse ambulante de răspândit viruşi, trebuie să ne luăm gândul că ei se vor întoarce la şcoală până în toamnă. Este un sacrificiu necesar”, scria liderul ALDE, în 27 aprilie.
Ministrul Educației Monica Anisie a recunoscut, recent, că distanțarea socială nu va mai putea fi respectată din toamnă, în noul an școlar, comparativ cu perioada în care doar elevii claselor a VIII-a și a XII-a au fost în școli, pentru pregătirea în vederea susținereii examenelor naționale.
Institutul Național de Sănătate Publică a făcut recent recomandări oficiale în ceea ce privește modul în care ar urma să se desfășoare orele în noul an școlar care începe în această toamnă, în contextul epidemiologic al COVID 19: clase de maximum 10-15 elevi, elevii să stea maximum 4 ore pe zi la școală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute, în condițiile în care jumătate din elevi învață de acasă online.
Reluarea cursurilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului școlar 2020-2021.