Ramona, de 55 de ani, a dat lovitura în Italia cu o AFACERE pornită de la zero. „Le era jenă să-mi ofere doar 800 de euro salariu”
Ramona Leoca are 55 de ani și o experiență de viață atât de mare încât nici măcar lipsa unui loc de muncă, în Italia, nu a descumpănit-o. Dimpotrivă, ambițioasă din fire și conștientă de ce poate, a știut să lupte, iar acum culege roadele curajului de a acționa.
Ea a dat lovitura cu o afacere pornită de la zero, iar presa peninsulară îi laudă business-ul inovator.
Totul a început cu lipsa unui loc de muncă
Iar totul a început după mai multe zile de căutări și respingeri, Ramona având probleme în a-și găsi un loc de muncă.
Sătulă să tot caute, românca s-a hotărât să investească într-o afacere și a deschis o spălătorie „verde”, dar care găzduiește și un depozit de bagaje pentru turiști.
În Bari, unul dintre cele mai importante porturi ale Italiei, ideea sa a prins numaidecât, „LavAndare” devenind foarte cunoscută. Iar locuitorii orașului au apreciat spălătoria româncei, declarându-se încântați de ideea pe care compatrioata noastră a avut-o. Ramona a știut că poate da lovitura combinând serviciile de spălătorie auto cu depozitarea bagajelor, după cum au remarcat și jurnaliștii cotidianului La Repubblica.
Absolventă a Facultății de Limba și Literatura Română, Ramona Leoca vorbește fluent cinci limbi, printre care și japoneza. Cu toate acestea, a avut probleme în a-și găsi un job în Italia. „Când angajatorii vedeau experiența mea anterioară, le era jenă să-mi ofere doar 800 de euro salariu”, povestește femeia.
Demarată în 2018, spălătoria „LavAndare” a avut mare succes după ce românca a integrat reciclarea plasticului în afacerea sa, utilizând pungi reciclate de la magazine pentru împachetarea hainelor și detergent la vrac pentru a reduce deșeurile.
De la un sezon la altul, afacerea s-a dezvoltat, iar acum românca și-a mutat business-ul într-un spațiu mai mare, de aproximativ 120 de metri pătrați.
Între timp, Ramona a extins oferta venind cu un serviciu de depozitare bagaje.
„Lucrez cu multe structuri de cazare și am realizat că un serviciu de depozitare ar fi util pentru bagajele turiștilor”, a explicat femeia.
Pentru 8 ore de depozitare, românca are prețuri care variază de la 3 euro, pentru un bagaj mic, la 7 euro, pentru unul mare.