Medicul Monica Pop a reacționat pe Facebook față de creșterea prețurilor la alimentele de bază în plină pandemie și spune că ar fi trebuit să existe un ordin de plafonare a acestor prețuri.
„Au fost promisiuni. Poporul a așteptat în perioada grea de urgență-alertă un ordin de plafonare a prețurilor la alimente. Din păcate prețurile au crescut în situația în care veniturile, se știe, au scăzut”, a scris Monica Pop pe Facebook.
Medicul mai spune că empatia nu există în această perioadă, decât cu mici excepții.
„Am crezut mereu în empatie, în solidaritatea românilor la greu. Ea există, dar cu mari excepții! Magazinele au avut vânzări ca niciodată! Cu toate astea, prețurile au tot crescut în loc să rămână pe loc! Aș fi vrut să vad macar un supermarket în care preturile la alimentele de bază sa fi scăzut macar cu 5 bani ! Nu cred ca există, în lunile de urgență-alerta!
Unii chiar și-au pierdut locurile de muncă! Dar nimeni nu a pus această problemă! Nu trebuia??!!Lumea s-a transformat…în rău?!
Dacă există excepții, le cer scuze! Aș dori mult să am cui!
„Banii” nu au nici empatie ,nici ințelegere, nimic! Neomenie”, a mai scris Monica Pop pe pagina sa de Facebook.
Președintele Klaus Iohannis declara în aprilie că pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente, alimente, gaze naturale și carburanți.
„Școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezență fiziă. Am decis prin decretul pe care l-am emis că Guvernul va lua toate măsurilor pentru asigurarea siguranței alimentare a cetățenilor prin asigurarea circulării distribuitorilor. Pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente, servicii de strictă necesitate și alimentare și carburanți”, a declarat Klaus Iohannis.
Preţurile produselor alimentare de bază s-au majorat semnificativ în data de 17 martie 2020.
„Aş vrea să mă refer la faptul că încă de la începutul crizei, noi, din Ministerul Agriculturii, şi prin Direcţiile Agricole Judeţene am declanşat o acţiune de monitorizare a preţurilor la raft. Şi am luat majoritatea retailerilor mari, lanţurile de magazine. Şi avem monitorizări în data de 17 (n.r. – martie 2020), deci a doua zi după declanşarea stării de urgenţă, în 19 şi în 24. Am luat, sigur, principalele produse de bază.
Nu contest că în anumite magazine de cartier sau în anumite pieţe unii indivizi nu au încercat şi nu au reuşit să facă speculă şi, la un moment dat, să crească aceste preţuri, dar pe termen lung am constatat că, într-o săptămână, chiar dacă la început preţurile au crescut brusc şi au speriat lumea, ele au coborât simţitor din două motive, spunem noi.
Este vorba de o schimbare de comportament de aprovizionare, pentru că iniţial la declanşarea crizei toată lumea a alergat şi a făcut stocuri, iar apoi cumpărăturile au devenit din ce în ce mai puţine. În paralel s-au închis şi restaurantele şi fast-food-urile”, spnea ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în luna martie.