Recunoaşterea reciprocă a actelor de studii România-Ucraina, promulgată de Iohannis. Care sunt beneficiile
Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, semnat la Bucureşti, la 18 august 2023, informează Administraţia Prezidenţială. Prin intermediul noului acord, va fi facilitat accesul la studii şi la piaţa forţei de muncă a cetăţenilor din cele două state, afirmă ministerul Educației.
Pe 12 octombrie 2023, Executivul a aprobat Legea de ratificare a Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
Ce prevede acordul
- recunoaşterea reciprocă a perioadelor de studii din învăţământul preuniversitar;
- recunoaşterea Diplomei de licenţă, Diplomei de licenţă şi master şi a oricărei alte diplome de studii universitare, cu o durată de 5-6 ani (minim 300 de credite ECTS), eliberate în România cu diplomele de studii universitare de Specialist şi Magister, eliberate în Ucraina;
- recunoaşterea Atestatului cu o durată de 10 ani eliberat de instituţiile de învăţământ secundar din Ucraina cu Diploma de Bacalaureat din România, numai dacă acest atestat este însoţit de o diplomă de studii universitare recunoscută în România;
- recunoaşterea în România a diplomelor de studii superioare (licenţă, master, doctorat) în Teologie, eliberate de instituţiile de învăţământ superior religios din Ucraina, care nu sunt incluse în sistemul formal de educaţie, dacă sunt însoţite de certificatul de recunoaştere de stat prevăzut de legislaţia Ucrainei.
Acces pe piața muncii
„Într-o perioadă dificilă, Ministerul Educaţiei a reuşit să negocieze acest nou Acord de recunoaştere, a cărui semnare a fost determinată şi de obligativitatea respectării normelor europene (transpuse în legislaţia naţională) privind recunoaşterea calificărilor profesionale. De asemnea, au contribuit la acest proces şi modificările legislative întreprinse la nivelul sistemului naţional de învăţământ din cele două state, inclusiv stabilirea Cadrului Naţional al Calificărilor”, mai spune sursa citată.
Prin intermediul noului acord, va fi facilitat accesul la studii şi la piaţa forţei de muncă a cetăţenilor din cele două state, cu respectarea politicilor europene în domeniu, conchide comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei.