Când vine vorba de botezarea copiilor, mulți părinți au senzația că pot să-i numească pe cei mici oricum își doresc, iar numeroase cazuri de nume jenante sau ridicole au fost înregistrate de-a lungul vremii, atât în România, cât și în alte părți ale lumii.
În realitate, însă, situația nu stă chiar așa. Mai multe state ale lumii și-au adaptat legislația, pentru a preveni ca unii copii să aibă de suferit de pe urma lipsei de inspirație a părinților, informează Playtech.
În România, unele nume ale unor persoane au devenit virale. Poze ale unor cărți de identitate cu prenume precum „Ministru”, „Justiția”, „Poliția”, „Superman”, „Beckham Figo Zidan”, „Semafor” au fost distribuite de mii de români în mediul online.
Cu toate acestea, nu doar românii au astfel de idei în privința numelor copiilor lor.
În anul 2017, în Franța, o instanță a decis să îi interzică unui cuplu să își numească fetița „Nutella”, întrucât a considerat că acest nume ar atrage hărțuiri la adresa copilului. În decizie, magistrații au decis să îi schimbe fetiței numele în „Ella”, fără să solicite acordul părinților copilului.
În același an, dar în Germania, un cuplu nu a putut să își numească fiul „Lucifer”, iar în cele din urmă părinții au fost de acord cu propunerea autorităților, aceea de a-și numi copilul „Lucian”.
De departe, însă, cel mai ciudat nume pe care un cuplu l-a dat unui copil este „Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116”. Numele a fost dat copilului de un cuplu din Suedia, iar o instanță din această țară a anulat certificatul de naștere al copilului, din motive evidente. Aparent, cei doi părinți au ales acest nume pentru a se răzbuna pe autorități, după ce fuseseră amendați pentru că nu au declarat numele copilului în cinci zile de la naștere.
În România nu există o listă propriu-zisă a numelor interzise prin lege, așa cum există, de exemplu, în Portugalia. În țara iberică există o lege destul de dură, care interzice numele care nu sunt de origine portugheză. Totodată, există o listă de 82 de pagini cu nume interzise în această țară.
Cu toate acestea, și în România, legea interzice în mod expres ca părinții să își boteze copiii cu nume indecente, ridicole, sau care ar putea să le creeze prejudicii copiilor.
Prevederea este inclusă în articolul 84 din Codul Civil.
„Prenumele se stabileşte la data înregistrării naşterii, pe baza declaraţiei de naştere. Este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”, prevede Codul Civil din România.
Totodată, legea vine în ajutorul cetățenilor care au primit nume problematice la naștere, înaintea intrării în vigoare a actualei legi. Astfel, potrivit Codului Civil, cetățenii români pot să obțină schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.