RELAXARE. Aproximativ 10.000 de rezervări pentru litoral, după redeschiderea plajelor. Cine sunt românii care vor la mare

RELAXARE. Aproximativ 10.000 de rezervări pentru litoral, după redeschiderea plajelor. Cine sunt românii care vor la mare
Publicat: 31/05/2020, 13:41
Actualizat: 31/05/2020, 13:41

Operatorii turisti anunță cu entuzism că românii iau deja cu asalt agenţiile pentru rezervări pentru destinații din țară, iar litoralul este pe primul loc în preferințele lor, cu aproximativ 10.000 rezervări, potrivit conducerii Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), pentru prima săptămână după 1 iunie. La această dată intră în vigoare o nouă etapă de relaxare a măsurilor restrictive din starea de alertă, care permite operarea plajelor, a teraselor și organizarea de spectacole cu cel mult 500 de participanți.

Începând de mâine, 1 iunie, românii pot face plajă, pot sta pe terasă, pot participa la un spectacol cu cel mult 500 de persoane sau pot vedea un film în mașină, la o proiecție drive-in. Toate aceste activități vin, desigur, cu o serie de reguli de distanțare fizică și de igienă, care au fost impuse prin ordinele comune ale miniștrilor de resort, într-o perioadă în care România este încă în stare de alertă.

În contextul în care plecarea spre destinații din afara țării implică „provocări” legate de plasarea în izolare sau carantină la revenire, mulți turiști aleg destinații locale, iar rezervăriile făcute la agențiile de turism certifică această tendință, pentru perioada imediat următoare.

De exemplu, românii care pleacă în vacanță în Grecia sau Bulgaria trebuie să stea 14 zile în izolare la domiciliu la întoarcere, măsură la care s-ar putea renunța după 15 iunie, după cum a anunțat Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Corina Martin: „A sosit timpul pentru «starea de vacanţă»”

„După o lungă perioadă de restricţii de călătorii, stare de urgenţă şi stare de alertă, a sosit timpul pentru «starea de vacanţă». Românii iau deja cu asalt agenţiile de turism pentru rezervări către Litoral, staţiuni montane şi balneare, către Delta Dunării, Transilvania, Maramureş, Muntenia sau Banat – acasă, în România. Litoralul este deja, la fel ca şi în fiecare an, destinaţia – vedetă, circa 10.000 rezervări pentru prima săptămână de după 1 iunie, iar recomandările şi studiile promovate de reputaţi medici şi cercetători, conform cărora apa sărată a mării distruge virusul, transformă vacanţa la mare, anul acesta, în terapie şi medicament”, a declarat Corina Martin, președintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), pentru Agerpres.

Potrivit preşedintelui FAPT, operatorii din industria HoReCa nu vor majora tarifele, deşi au susţinut prin investiţii proprii costurile necesare implementării măsurilor de protecţie şi siguranţă pentru turişti. „În acelaşi timp, consider că statul trebuie ca, prin mecanismele şi instituţiile sale, să sprijine, să consilieze şi să ajute acum industria şi antreprenorii să poată face adaptarea la noile condiţii de operare – în siguranţă pentru consumatori şi pentru personalul propriu, dar şi în condiţii de operare care să nu ne îndatoreze şi mai mult, după o perioadă care ne afectează deja sever, şi care ne pune la grea încercare rezistenţa şi mecanismele de supravieţuire a afacerilor”, a precizat Corina Martin.

Tarife de la 180 la 300 de lei/cameră/noapte

Conform informațiilor preşedintelui FAPT, tarifele pentru luna iunie sunt estimate la 180 de lei/camera, cu mic dejun/noapte la Eforie, la 200 de lei/camera cu mic dejun /noapte la un hotel de 3 stele la Mamaia, la 200 – 300 lei /apartament de vacanta/noapte, în Mamaia.

„La acelaşi tarif de 200 de lei pe cameră cu mic dejun pentru o noapte ne putem caza, în schimb, la un hotel de 4 stele în sudul Litoralului, în iunie, de exemplu în Venus sau Olimp. Recomandăm turiştilor români să îşi contacteze agentul de turism, pentru a face rezervări, mai ales că lunile iulie şi august se anunţă deja ca foarte aglomerate, cu tarife pe care le regăsim acum mai mici chiar decât anul trecut, în timp ce iunie şi septembrie au oferte cu adevărat speciale”, a explicat Corina Martin.

De la 1 iunie, conform calendarului propus de FAPT şi de întreagă Alianţă pentru Turism şi validat de Guvern, mii de romani vor începe să călătorească spre destinaţii turistice din Romania, arată Agerpres.

Conform estimărilor Federaţiei, în acest an, românii vor rămâne în România pentru vacanţe din precauţie şi din nevoia de siguranţă, iar contextul graniţelor care continuă să rămână închise favorizează circulaţia turistică în ţară.

Turism în familie sau cu prietenii, pentru relaxare

Cei care abia așteaptă să ajungă la mare și au pus mâna pe telefon pentru o rezervare pe litoralul românesc sunt preponderent românii cu vârste între 18 și 45 de ani – familii, grupuri de prieteni sau colegi, care fac parte din categoria de venituri de la medie în sus și care nu se tem de restricțiile impuse, estimează consultantul în turism Traian Bădulescu.

„Majoritatea caută ori relaxarea și agrementul – plajă, îmbăiere, ori distracția, chiar dacă în acest sezon nu mai putem vorbi de mers în cluburi și de festivaluri mari. Distracția va rămâne în acest an la nivel de prieteni, familii. Vor savura un pahar de vin pe plajă, vor socializa și, probabil că pe terasele de la hoteluri vor fi mici spectacole, concerte, pentru că respectand normele de securitate,legea permite spectacole în aer liber cu maximum 500 de participanți, care stau la mese. Acest segment cu siguranță va fi speculat. Hotelierii vor oferi entertainment, iar artiștii, normal, vor și ei să trăiasca, să aibă activitate”, a explicat Traian Bădulescu.

Numărul estimat al rezervărilor din prima săptămână a lunii iunie este cu aproximativ 40% mai mic decât cel al românilor care au petrecut prima săptămână din iunie anul trecut pe litoral. Weekendul a inclus Ziua Copilului, deci numărul turiștilor – 15.000 – a fost mai redus decât dacă era într-o zi lucrătoare și devenea astfel o minivacanță.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×