Restaurantele din Cluj impun o consumație minimă de 300 de lei. Cât timp ai voie să stai la masă
În Cluj-Napoca, industria HoReCa vine cu reguli diferite față de restul țării. Astfel, într-o încercare de adaptare la noua realitate din sistem, patronii restaurantelor clujene au impus clienților o consumație minimă de 300 de lei, dar și timp limitat de stat la masă!
Concret, clienții nu pot ocupa o masă pentru mai mult de două ceasuri, conform Monitorul de Cluj.
Consumație minimă și două ore la masă
În general, aceste reguli sunt impuse de patronii teraselor care au montat așa-zisele igluuri. În Cluj, rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns la 3,24 de cazuri la mia de locuitori (bilanțul de marți, 2 februarie). Fiindcă vorbim de o incidență mare, restaurantele nu sunt deschise la interior, astfel că mulți proprietari de cârciumi și terase s-au adaptat. În disperare de cauză, ei au instalat corturi din folie de plastic, montate pe un schelet metalic, mai cunoscute în HoReCa drept „igluuri”. Aceste igluuri le permite angajatorilor să își țină la limită afacerea și să nu dea faliment.
Însă unii patronii au înțeles că trebuie să împartă greul din aceste vremuri cu clienții, drept pentru care au impus o consumație minimă de 300 de lei tuturor celor care le trec pragul. Mai mult, și timpul petrecut la masă este limitat: nu mai mult de două ceasuri! Într-un astfel de cort improvizat pot sta maximum șase persoane la o masă; numărul poate crește până la opt doar dacă unul dintre clienți dă o declarație pe propria răspundere.
Restaurantele din Cluj-Napoca sunt închise la interior din luna octombrie, de când rata de infectare a trecut de 3 cazuri la mia de locuitori.