Prima pagină » Social » Reuters, despre România: Persoane vulnerabile, lăsate în urmă în campania de vaccinare anti-COVID-19

Reuters, despre România: Persoane vulnerabile, lăsate în urmă în campania de vaccinare anti-COVID-19

Reuters, despre România: Persoane vulnerabile, lăsate în urmă în campania de vaccinare anti-COVID-19
Reuters, despre România: Persoane vulnerabile, lăsate în urmă în campania de vaccinare anti-COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Într-un material Reuters se arată cum persoane vulnerabile din România sunt lăsate în urmă în campania de vacccinare anti-COVID-19, deși ar trebui să fie prioritizate.

În articol este prezentat cazul Mariei Goanda, în vârstă de 81 de ani, care suferă de o boală de inimă. Din cauza vârstei și a bolii ar trebui să fie prioritizată în ceea ce privește vaccinul anti-COVID-19, însă nu a fost imunizată nici în martie, la trei luni după startul campaniei.

Persoane vulnerabile, lăsate în urmă în campania de vaccinare

Maria Goanda locuiește în localitatea Bujoreni și nu știe cum să se înscrie online pentru vaccinare și nici doctorul de familie nu a ajutat-o.

„Dacă aduc vaccinul, îl vreau”, a declarat femeia pentru Reuters.

Chiar dacă România are vaccinuri, multe persoane nu au posibilitatea sau informațiile necesare pentru a se înregistra pentru imunizare. Totodată, în țară există și o mare lipsă de medici de familie, cu precădere în zonele rurale, mai notează Reuters.

„Bolnavii cronici și persoanele în vârstă care nu pot apela la copii sau medici de familie pentru a-i înscrie pe listele de programare la vaccinare sunt pierduți în deșert. Au o sticlă de apă, dar nu îi pot desface dopul”, a declarat un expert în politici publice, sub protecția anonimatului.

Datele Eurostat arată că România este țara din UE care cheltuie cei mai puțini bani pentru sistemul de sănătate. Unul din patru români nu au acces la servicii de sănătate de bază, astfel încât România este statul din blocul comunitar cu cea mai mare mortalitate în cazul bolilor tratabile.

Oamenii vulnerabili din mediul rural, uitați de autoritățile române

„Cu siguranță există disparități între zonele urbane și rurale … Vor exista zone în care trebuie să luăm măsuri suplimentare”, a declarat pentru Reuters secretarul de stat în ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Potrivit acestuia, începând cu luna aprilie, oficialii vor permite medicilor de familie să își vaccineze pacienții în clinicile locale și vor trimite, de asemenea, unități mobile în satele îndepărtate.

Dar, deocamdată, în mediul rural, unii oameni încă așteaptă.

„În zonele rurale, oamenii nu prea au mijloacele necesare pentru a călători”, a spus dr. Sorin Popa, ocupată cu vaccinarea pacienților cu serul AstraZeneca, într-un nou centru din satul Botoroaga.

Acesta a explicat că majoritatea celor 900 de pacienți care au fost imunizați acolo până acum nu au fost vârstnici din satele din jur. Majoritate au venit din Capitală, situată la aproximativ 75 de kilometri.

Unii au spus că s-au înscris online și au ales să călătorească în mediul rural pentru a ocoli lungile liste de așteptare din orașe.

„Am vrut să îl fac mai repede”, a declarat Sebastian Munteanu, un IT-ist în vârstă de 39 de ani, din București.