Prima pagină » Social » Reuters le plânge de milă românilor. „Nu prea au ce scoate din priză”

Reuters le plânge de milă românilor. „Nu prea au ce scoate din priză”

Reuters le plânge de milă românilor. „Nu prea au ce scoate din priză”

Jurnaliștii agenției Reuters compară situația românilor cu cea a occidentalilor și arată că, spre deosebire de ceilalți cetățeni din UE, la noi în țară nu prea mai au oamenii ce economie la energie să facă.

Într-un material publicat pe pagina web, Reuters prezintă cazul aproape disperat al locuitorilor din Vasilați, un sat de câmpie, din județul Călărași.

Sărăcia din România îi uimește pe străini

În satul Vasilați, cele mai multe casele sunt încălzite cu lemne. Dar chiar și așa oamenii tot își fac griji pentru facturile la energie, deși, insistă Reuters, românii au cel mai mic consum de electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Mulți au redus consumul de pe unde au putut, căutând să facă o cât de mică economie și asta nu fiindcă așa le-a cerut Ursula von der Leyen.

Cazul Georgetei Ichim (67 de ani), o pensionară văduvă care locuiește singură într-o casă slab luminată, este edificator. Ea are în ogradă stiva de bușteni, totul fiind pregătit pentru venirea iernii. Din casa ei veche, Georgeta Ichim folosește o singură cameră, ca să nu consume prea multă energie.

„Am doar televizorul, frigiderul și o lampă. Am grijă la consumul de energie” – Georgeta Ichim

Chiar dacă bătrâna a refuzat să spună cât a plătit ultima factură la curent, o vecină care locuiește în apropiere și stă într-o casă asemănătoare a povestit că pentru ea costul electricității consumate a fost de 150 de lei, pentru două luni. Alți săteni, care au pompe submersibile sau boilere electrice și al căror consum de energie a fost mai mare, s-au plâns celor de la Reuters că factura lor s-a dublat și au plătit chiar și 3.000 de lei.

Lângă Georgeta Ichim locuiește și Tudorel Dedu (57 de ani). Se ocupă cu strângerea fierului vechi pe care îl transportă cu o căruță la centrele de colectare. În casă are puțini consumatori – un frigider, câteva becuri și televizorul. Pentru el, hrănirea animalelor din bătătură (calul, vaca, porcul și păsările) a devenit mai scumpă de când cu scumpirea energiei. „Nu am teren pe care să cresc iarbă, așa că sunt nevoit să cumpăr hrană pentru animale. Muncesc cu ziua pe unde acum. Ce putem face, mergem înainte, cum se spune?!”, își deplânge soarta și Tudorel Dedu.

UE vrea să facem economie la energie. De unde?!

Uniunea Europeană a cerut întregii comunități să facă economie la energie pentru a evita penuria din sezonul de iarnă. Totul se întâmplă din cauza pierderii gazelor rusești, care aprovizionau Europa înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina.

Și în România se face economie. S-a ajuns până acolo încât, scrie Reuters, au fost reduse orele de școală, iar Parlamentul, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon, lasă iluminatul exterior aprins doar două ore pe noapte. Dar în satele românești și prin cartierele mărginașe ale orașelor, mulți oameni nu prea au de unde să mai economisească. Statistica spune că mai bine de 40% din populația țării trăiește în mediul rural, acolo unde lumea se bazează pe agricultura de subzistență, iar locurile de muncă sunt sezoniere.

Potrivit Eurostat, românii au avut cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE. La nivelul anului 2020, undeva sub jumătate din media europeană. Iar în 2022, consumul de energie electrică (în gospodării, nu industrie) a scăzut cu 7,7%.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și