Revelionul românilor, așa cum era ilustrat în presa interbelică. Cum petrecea Regele de Anul Nou

Publicat: 31 12. 2023, 08:45

Publicațiile periodice din anii interbelici, chiar și cele mai puțin „scorțoase”, erau destul de zgârcite cu reportaje și ilustrații de la petrecerile înaltei societăți sau a românilor de rând. În paginile celor mai citite ziare și reviste din anii ’30, cititorii puteau să citească discurile Suveranului și premierului și să vadă fotografii de la ceremoniile în care cei dântâi bărbați în stat își recitau mesajele în Sala tronului din Palatul Regal de pe Podul Mogoșoaiei, în prezent Calea Victoriei, din Capitală.

„Anul Nou la Palatul Regal. Majestatea Sa Regele Carol II se întreține cu domnii Thierry, ministrul Franței, și Cassidocal, ministrul Iugoslaviei”, titrau jurnaliștii epocii, pe pagina de deschidere a primului număr din „Realitatea ilustrată (sau Lucrurile aşa cum le vedem cu ochii)” din 1937, – valorificat online în Biblioteca Digitală a Bucureștilor.

Serbarea Anului Nou în Capitală

Sursa: Realitatea Ilustrată

„Patriarhul Miron Cristea rostindu-și cuvântarea în cadrul solemnității de la Palatul Regal. Corpul diplomatic prezentând felicitări Suveranului cu prilejul zilei de An Nou.

M. S. Regele Carol II, urmat de d. prim-ministru Gh. Tătărescu și de d-nii Generali Paul Angelescu și Ilasievici, trece în revistă compania de onoare din fața Patriarhiei, în ziua de Anul Nou.

M. S. Regele Carol II ascultând discursurile festive de Anul Nou, în sala tronului, la Palatul Regal”, scriau jurnaliștii de la „Realitatea ilustrată” în dreptul imaginilor de la ceremonie.

Numărul integral al ziarului Realitatea ilustrată (sau Lucrurile aşa cum le vedem cu ochii), 11, nr. 520, 5 ianuarie 1937, publicat în Biblioteca Digitală a Bucureștilor

Sursa: Realitatea ilustrată

În „Adevărul”, un ziar cu prestanță al epocii, detalia, în numărul apărut pe tarabe în aceeași zi, discursurile șefilor statului și al Guvernului

Sursa: Adevărul

Numărul integral al ziarului Adevărul din 5 ianuarie 1937, publicat în Biblioteca Digitală a Bucureștilor.

 

Marele Voevod Mihai se alătură ceremoniilor

Un an mai târziu, în 1938, în scenă intră și Marele Voevod Mihai, viitorul rege Mihai I după abdicarea tatălui lui, Carol II.

În acel început de își începea mandatul și un nou premier, Octavian Goga, președintele partidului național-creștin care, în urma demisiei cabinetului Tătărescu, a fost însărcinat de M. S. Regele Carol II a  cu formarea noului guvern, după cum scria „Realitatea ilustrată (sau Lucrurile aşa cum le vedem cu ochii)”, în primul număr din 1938.

Anul Nou la Palatul Regal în Sala Tronului

Sursa: Realitatea ilustrată

„M. S. Regele Carol II și Marele Voevod Mihai, în timpul cuvântării de urare a Decanului Corpului diplomatic, Monsegnorul Cassulo, nunțiul papal.

Anul Nou la Patriarhie

M. S. Regele Carol II, Marele Voevod Mihai, d. Octavian Goga, președintele de consiliu și membrii guvernului și ai Curții, primind defilarea.

Domnul Prim-ministru Octavian Goga expune programul guvernului la radio.

Membrii Corpului diplomatic semnează în registrele Palatului, cu prilejul Anului Nou”, scriau jurnaliștii de la „Realitatea ilustrată”.

Numărul integral al publicației Realitatea ilustrată (sau Lucrurile aşa cum le vedem cu ochii), 12, nr. 572, 5 ianuarie 1938, publicat în Biblioteca Digitală a Bucureștilor