Românii care au investit în panouri fotovoltaice intră cu factura „pe minus”. Care sunt pașii pentru obținerea finanțării

Românii care au investit în panouri fotovoltaice intră cu factura „pe minus”. Care sunt pașii pentru obținerea finanțării
SURSA FOTO - Youtube
Publicat: 26/09/2022, 13:31

Programul „Casa Verde”, prin care românii primesc bani de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice, se mișcă destul de greu, din cauza lipsei personalului pentru evaluarea rapidă a dosarelor, iar fondurile alocate sunt din ce în ce mai mici raportate la costurile crescute din cauza inflației.

„Creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile” este obiectivul oficial al programului pe care statul l-a demarat acum mai bine de 12 ani, dar care s-a lovit de mai multe obstacole de-a lungul timpului.

Aproximativ 3.000 de dosare au fost aprobate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, în cea mai recentă ședință a Comitetului de Avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) din 20 septembrie 2022, iar aproape 20 de contestații au fost admise, conform informațiilor publicate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar prima rundă de aprobare din acest an a fost în iunie, când aproximativ 1.000 de dosare au primit verde pentru primirea banilor.

Potrivit ghidului de finanțare, prin programul Casa Verde Fotovoltaice se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.  Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii, conform documentelor oficiale.

Investiţie de 10.000 de lei

Ela Banu este unul dintre beneficiarii care și-au instalat, în vara anului trecut, panouri fotovoltaice, prin programul „Casa Verde”, iar beneficiile sunt vizibile. „În trecut plăteam în jur de 350 de lei, probabil că acum ajungeam la 500. Şi acum plătim 100 de lei, dar putem intra şi cu factura pe minus. De luna viitoare intrăm pe minus”, spune Ela Banu.

Ea a așteptat șase luni, de la depunerea dosarului, până la momentul în care au fost montate panourile. „Investiţia noastră a fost de 10.000 de lei, pe care, la momentul respectiv, când nu exista această criză economică, credeam că o s-o recuperăm în 3-4 ani. Acum eu zic că într-un an, doi ani, suntem în recuperare de investiţie”, a explicat Ela Banu, citată de Observator.

Numărul de doare aprobate în acest an, de aproximativ 12.000, este mic raportat la numărul solicitanților din acest an pentru programul „Casa Verde”. „Au fost înscrise peste 45.000 de cereri. După mai bine de 8 luni, aproximativ 13.000 de dosare au fost evaluate, dintre care 12.000 cu aviz pozitiv şi puţin peste 1.000 de aviz negativ. AFM invocă lipsa de personal şi din această cauză au fost evaluate atât de puţine dosare”, explică Olivian Savin, Future Energy Leaders (FEL) România.

Programul a început cu un blocaj enorm. Multe dintre cereri au fost blocate timp chiar și șase luni de zile din cauza AFM-ului care nu a putut să pornească instituțional evaluările. „Programul a fost blocat complet jumătate de an pentru că AFM n-a avut capacitatea să pornească instituțional evaluările. Acum aș putea să zic că suntem pe drumul cel bun. Avem peste 12 mii de dosare evaluate aprobate din cele 45 de mii. Ne apropiem de un număr de 10 mii de dosare pe lună”, a declarat recent Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna, a fost respinsă
Ministrul Mediului, Tancsoz Barna (Foto: MEDIAFAX FOTO/Alex Nicodim)

Chiar dacă dosarele sunt aprobate, acest lucru nu înseamnă că se vor şi monta panourile prea curând. „Din păcate, sunt diverse impedimente care au determinat instalatorii să-şi piardă încrederea în acest program. Procesul de decontare a fost unul extrem de greoi. Am văzut că au fost decontări şi la 18 luni de la implementare”, spune Adrian Vintilă, FEL România, conform cursei citate.

În acest context, mulți români nu mai au răbdare să aștepte să primească banii de la stat. „Spune: eu nu stau pe programul ăsta, Casa Verde, şi vreau să fac investiţia din surse proprii”, povesteşte directorul unei firme de panouri fotovoltaice, Iulian Nedea.

Scumpirile însă au ajuns și aici. „Avem o creştere, în ultimul an, de 50%. Foarte multe dintre materialele pe care le foloseşti şi în zona de construcţii, le folosim şi noi. La un cost de 1.000 de euro pe kWh, vorbim despre o investiţie de 15.000 – 20.000 de lei. Mai apar nişte chestiuni legate de racord, de partea de contor”, a precizat Iulian Nedea.

În mod normal, în afară de contribuția statului, de 20.000 de lei pe proiect, clientul ar fi trebuit sa vină cu o sumă cuprinsă intre 2.000 și 5.000 de lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?