Românii își vor putea lua noi tipuri de concedii, fără să le fie afectată perioada anuală de odihnă. Legea intră în vigoare sâmbătă

Românii își vor putea lua noi tipuri de concedii, fără să le fie afectată perioada anuală de odihnă. Legea intră în vigoare sâmbătă
Sursa FOTO: Pexels - caracter ilustrativ
Publicat: 20/10/2022, 12:40
Actualizat: 20/10/2022, 12:56

Toți angajații din România vor avea dreptul, începând de sâmbătă, să primească noi tipuri de zile libere care nu vor reduce durata concediului de odihnă, conform noii legi adoptate de aleși și promulgate săptămâna aceasta de șeful statului.

Legea adoptată de Parlament pe 20 septembrie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 17 octombrie devenind Legea nr.283/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Noul act normativ a apărut în Monitorul oficial în 19 octombrie, astfel că intră în vigoare în 22 octombrie, la trei zile de la publicare.

Ce au decis aleșii

Camera Deputaților a adoptat, pe 20 septembrie, în calitate de for decizional, noi modificări la Codul Muncii care prevăd drepturi suplimentare ce trebuie să fie acordate de angajatori salariaților.

Proiectul de lege, care este operează modificări în Codul Muncii și Codul Administrativ, a fost adoptat cu 253 de voturi „pentru”, 1, contra și 23 de abțineri.

Acesta a intrat la vot după ce a primit raport favorabil – cu 62 de amendamente admise, 19 amendamente respinse) de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

Inițiat de 90 de deputați și senatori PSD, actul normativ oferă, printre altele, zile de concediu în plus salariaților pentru diverse situații speciale.

Salariații vor putea beneficia de zile de concediu pentru îngrijire sau sprijin personal pentru o rudă sau persoană care locuiește la același domiciliu. „Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic”, arată un amendament admis. Perioada poate fi mai mare, dacă se stabilește prin legi speciale sau prin contract colectiv de muncă.

Prin rudă se înțelege fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția unui salariat.

Potrivit legii, această perioadă nu se include în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.

Mai mult, prin derogare de la prevederile art.224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurate, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei. Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Documentul arată că problemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor, se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății.

Pentru neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, angajatorii vor fi sancţionat cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

10 zile pentru „situații neprevăzute”

Alte modificări adoptate prevăd că „salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute” ca de exemplu o urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, iar modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă va fi stabilită în acest caz de angajator şi salariat.

O altă prevedere nou introdusă se referă la obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Băncile centrale se chinuie să proceseze realitatea actuală. Ce înseamnă acest lucru?
×