Prima pagină » Social » Românii vor plăti o nouă TAXĂ la energie, de la 1 octombrie. Ce valoarea are noua contribuție

Românii vor plăti o nouă TAXĂ la energie, de la 1 octombrie. Ce valoarea are noua contribuție

Românii vor plăti o nouă TAXĂ la energie, de la 1 octombrie. Ce valoarea are noua contribuție
Contor de energie electrică

Românii vor avea de plătit o nouă taxă, ce se va regăsi pe factura de energie, de la 1 octombrie. Furnizorii vor percepe noua taxă tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici. 

Furnizorii de energie electrică vor percepe o nouă taxă românilor, începând de la 1 octombrie 2024. Noua taxă va fi numită „contribuție CfD” și are drept scop finanțarea unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon. Valoarea noii taxe este stabilită la 0,000128 lei/kWh plus TVA, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de aproximativ 4,5 bani pe lună pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh.

Pe durata plafonării prețurilor la energie, care expiră la 1 aprilie 2025, contribuția CfD va fi plătită de furnizorii de energie electrică și nu va fi transferată clienților. Această măsură a generat nemulțumiri în rândul furnizorilor, care au solicitat modificări legislative pentru a permite ajustarea prețului final plafonat, arată Profit.ro.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a subliniat, însă, că „implementarea schemei de sprijin va avea ca rezultat creșterea capacității de producție de energie regenerabilă a României cu câteva mii de MW,” ceea ce va contribui la presiunea pe prețuri și va conduce la scăderea costurilor pentru energia angro.

Potrivit ANRE furnizorii sunt obligați să evidențieze separat valoarea contribuției CfD pe facturile emise. Această măsură vine în contextul în care „introducerea unei noi componente în preț nu se poate realiza în absența amendării” ordonanțelor existente.

Marii consumatori industriali de energie și-au manifestat deja nemulțumirea față de noua taxă CfD și au precizat că „în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri.

Marii consumatori vor o abordare echitabilă care ține cont de realitățile economice și de impactul asupra activității lor. Primele facturi ce va include noua taxă, „contribuția CfD”, vor fi emise în luna noiembrie 2024.

Citește și:

Sebastian Burduja, după ce prețul energiei din România a fost triplu față de Vest. „Nu este o piață care să funcționeze”. Soluțiile ministrului

Gazele costă în Europa și de 5 ori mai mult decât în SUA, iar energia, de 2 -3 ori mai mult decât în SUA și China. „Un obstacol în calea dezvoltării”

Curtea de Conturi a sesizat DNA pentru o plată de 6,9 mil. lei a Ministerului Energiei. Cât e totalul prejudiciilor descoperite la entitățile auditate

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele