S-a modificat Legea 202/2002 în România. Ce se întâmplă cu munca la distanță

Publicat: 05 05. 2022, 10:30
SURSA FOTO: Pixabay

Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați a fost completată cu prevederi referitoare la munca la distanță.

Guvernul a modificat și completat recent Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, având în vedere necesitatea realizării demersurilor adecvate pentru transpunerea Directivei (UE) 2019/1.158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE, până la data de 2 august 2022.

Astfel, Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi pentru modificarea art. 3 alin. (21) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost aprobată de Executiv pe 28 aprilie și a intrat în vigoare și se aplică din 3 aprilie, data la care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ce prevederi au fost adăugate

În cuprinsul variantei consolidate a legii a fost introdus cu această ocazie un articol prin care este definitit modul de lucru care a fost adoptat de mulți angajați în timpul stărilor de urgență și de alertă instituite pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

  1. La articolul 4, după litera l) se introduc două noi litere, literele m) şi n), cu următorul cuprins:

Articolul 4

Termenii și expresiile de mai jos, în sensul prezentei legi, au următoarele definiții:

n) prin sintagma «formule flexibile de lucru» se înţelege posibilitatea lucrătorilor de a-şi adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanţă, a programelor de muncă flexibile sau a unor programe de muncă cu timp redus de lucru.”

Conform unui studiu recent privind piața muncii, dacă în primii ani ai pandemiei, pentru angajați era mai importantă siguranța dată de stabilitatea locului de muncă, în prezent, aceștia încep să aprecieze mai mult un salariu mai mare și condițiile mai flexibile, fiind dispuși să își schimbe jobul pentru a le obține.