Prima pagină » Social » Salariul minim se poate mări din septembrie. Care sunt sumele și consecințele

Salariul minim se poate mări din septembrie. Care sunt sumele și consecințele

Salariul minim se poate mări din septembrie. Care sunt sumele și consecințele

Salariul minim ar putea fi majorat mai devreme, mai precis din septembrie 2023, susțin surse din Consiliul Național Tripartit – Guvern, Sindicate, Patronate, pentru Hotnews. Conform celor implicați în negocieri, cea mai mică leafă ar fi 3.300 lei brut din toamnă.

Suma asumată prin Programul de Guvernare este de 3.900 lei în 2024 (în 2 tranșe). Același angajament politic-social-economic convenit de PNL-PSD promite că nu vor exista creșteri de taxe și impozite, dar, după ultimele semnale de la Palatul Victoria, ele sunt inevitabile în condițiile deficitului bugetar istoric, peste 40 miliarde de lei, adică aproape jumătate din veniturile la buget estimate pentru anul 2023.

La cât poate ajunge netul minim

Conform grilei de impozitare stabilite prin Ordonanța 16/2022, dacă se mărește salariul minim la 3.300 lei de la 1 septembrie, o un angajat ar urma să ia în mână 2.070 lei. Există și posibilitatea ca partea netaxată din salariul minim să fie mărită, acum e 200 lei. În acest, caz netul poate să mai crească un pic. În acest moment, un salariat plătit cu minimul pe economie are un net de 1898 lei. Ținând cont de deficitul bugetar, se pune și problema modificării TVA pentru anumite bunuri, servicii sau alimente. S-ar putea ca TVA de 5% să dispară.

Ce se poate întâmpla cu TVA

Încă nu se știe ce produse și servicii vor crește TVA de la 5% la 9% sau 19%. În același timp, nu se știe nici dacă în anumite cazuri 9% se va transforma în 19%, cum s-a întâmplat anul trecut cu unele produse și servicii prin Ordonanța 16. Prin urmare, prețurile ar urma să crească, ceea ce ar anula “beneficiile“ creșterii salariului minim.

În cazul majorării salariului minim, angajatorii au posibilitatea să închidă actualele contracte și să deschidă altele noi, tot pe salariul minim. În alte cazuri, există posibilitatea să li se ofere salariaților 50-100 lei peste nivelul respectiv și astfel se rezolvă „problema”.

La finalul anului 2022, datele Ministerului Muncii arătau că 1,2 milioane de persoane erau plătite cu salariul minim.

Strategia politicii sociale de stânga a apelat constant la creșterea salariului minim, la două capete. Pe de o parte satisface cererile sindicatelor, pe de alta încasază mai mulți bani din impozitul pe venit, contribuțiile la sănătate și la pensie.

Ce se întâmplă în construcții și industria alimentară

Aproximativ 800.000 de muncitori lucrează în construcții, agricultură și industria alimentară. Aceștia au anumite facilități: nu plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

În construcții, salariul minim este acum 4.000 de lei. Guvernul vrea să pună firmele să le plăteacă acestor angajați contribuția la sănătate de 10%, având în vedere că beneficiază de aceste servicii.

În același timp, se discută despre majorarea salariului minim în acest sector la 4.500 lei brut. Ar însemna ca un constructor necalificat să primească, în mână, 3.094 de lei, în loc de 3.150 lei, cât are acum.

În agricultură și industria alimentară nimic nu este clar, la cât se va mări salariul minim. Acum el este de 3.000 de lei brut (2.362 lei în mână), cu aceleași scutiri, dar se preconizează reintroducerea CASS.

Citiți și: VIDEO | Statul, câștigător în urma creșterii salariului minim (REPORTAJ)

O directivă a UE ar putea să oblige România să majoreze SALARIUL minim cu încă 1.200 de lei

SALARII scăzute pentru sute de mii de români și creșteri de prețuri în lanț de la 1 septembrie. Se cere suspendarea tichetelor de masă

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și