Prețul facturilor la energie, ține atât de piață, cât și de mediu. Pentru consumatorii plafonați, adică cei care se încadrează la un consum de peste 300 de kilowați-oră, poate fi mai bine. Dar, un factor important este clima, o vară mai călduroasă ca aceasta, cu seceta inevitabilă, va da contoarele peste cap în 2025.
Sigur că nu putem să prevedem exact ce se va întâmpla, cum va arăta piața energiei în aprilie așa, dar ca ordin de mărime e exclusă, explică ministrul energiei Sebastian Burduja. Eu nu cred acolo, din contră, pe valorile pe care noi le-am făcut, sigur la momentul acesta, deci cu o notă de subsol importantă, nu știm cum va arăta piața la nu, poate vă arăta mai bine, poate vă arăta mai puțin bine decât astăzi.
Cei care se încadrează la un consum de peste 300 de kilowați-oră, deci au acel 1,3 lei kilowatt/oră plafonat, cel mai probabil vor vedea o reducere a prețului per kilowatt/oră. Factura finală sigur că este kilowatt/oră înmulțit cu cantitatea de energie pe care o consumăm. Deci dacă va fi o vară foarte că și mai călduroasă, anul viitor probabil facturile vor fi mai mari decât anul ăsta.
Da, e important, e până la urmă preț super unitatea de măsură, deci per kilowat/oră.