Prima pagină » Social » DECIZIE. Guvernul a aprobat proiectele de restaurare a Palatului Universității din București și a clădirii ASE de pe Dacia. La cât se ridică investițiile și cât vor dura lucrările

DECIZIE. Guvernul a aprobat proiectele de restaurare a Palatului Universității din București și a clădirii ASE de pe Dacia. La cât se ridică investițiile și cât vor dura lucrările

DECIZIE. Guvernul a aprobat proiectele de restaurare a Palatului Universității din București și a clădirii ASE de pe Dacia. La cât se ridică investițiile și cât vor dura lucrările
/ Sursa: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Guvernul a aprobat în ședința de joi două proiecte de hotărâre privind restaurarea și consolidarea corpurilor de clădire ce alcătuiesc Palatul Universității din București și a clădirii Academiei de Științe Economice de pe Bulevadrul Dacia nr. 41. Însumat, investiția pentru cele două proiect se apropie la suma de 580 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind susținută din bugetul de stat.

Clădirea emblematică a Universității din București, de la kilometrul zero al Capitalei, va urma să beneficieze de ample lucrări de restaurare și consolidare, pentru buna desfășurare a activităților didactice, conform proiectului de HG, aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern și aprobat de Executiv joi.

„În ședința de Guverm de azi au fost aprobate două hotărâri de guvern extrem de importante pentru două obiecte cu valoare-simbol pentru Capitala României, respectiv Universitatea București și clădirea Academiei de Studii Economice, două clădiri de patrimoniu din București, care, prin adoptarea hotărârilor din ședința de Guvern de astăzi practic vor avea posibilitatea și se declanșează procedura pentru realizarea investițiilor de reabilitare, consolidare, modernizare a acestor clădiri”, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern.

La ultima ședință a Executivului, premierul Ludovic Orban a anunțat măsurile de relaxare propuse de Comitetul Național pentru Situații de urgență pentru a intra în vigoare de la 1 iunie.

De asmenea, de la acea dată ordonanța de urgență a Guvernului privind prelungirea mandatelor aleșilor locali a fost declarată neconstituțională de judecătorii CCR.

Câte corpuri ale Universității din București ar urma să fie consolidate

„Întrucât Universitatea din Bucureşti nu deține alte terenuri pe care să se construiască noi imobile, singura soluție este reabilitarea imobilelor existente. În acest sens s-a luat hotărârea de a reabilita corpul de clădire aflat în centrul Capitalei, cu scopul de a asigura spații de învățământ adecvate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Conform documentului, imobilul este alcătuit din 3 corpuri independente, diferite atât ca și concepție structurală cât și ca funcțional, astfel: corpul principal (Ghika Budești, 1912-1934, alcătuit din corpurile A, B si C), corpul D (Orașcu, 1857-1869, consolidat în anul 1994) și corpul E (Proiect București, 1966-1970). Aflat in proprietatea Universității din București, imobilul adăpostește sediul Facultatea de Matematică – Corp A, Facultatea de Litere si Limbi străine – Corp B, Facultatea de Geologie și Geografie – Corp C, Facultatea de Chimie – Corp D, Facultatea de Istorie – Corp E.

Vestigii valorizate și spațiilor pietonale noi

Nota de fundamentare detaliază multiplele avari și degradări structurale ale acestor clădiri și lucrările care sunt avute în vedere. În plus, se doreste și valorificarea vestigiilor și amenajare de spații pietonale.

„Suprapunerile diferitelor etape de evoluţie vor fi puse sugerate prin decalaje altimetrice, respectiv fiecărei etape istorice îi va corespunde câte un nivel de călcare diferit. Amprenta fostei aule din Universitatea Veche (etapa Orascu) va fi sugerată printr-un zid de cărămidă cu pareta superioară neregulată zid care va delimita, în acelaşi timp un spaţiu public de tip amfiteatru care va evoca amintirea fostei aule. În spaţiul rezultat sub spaţiul public de tip amfiteatru nou amenajat, se va putea amenaja un mic muzeu al Universităţii din Bucureşti”, se arată în nota de fundamentare.

„Amprenta aripii de vest a Universităţii Vechi (etapa Orascu) distrusă în urma bombardamentelor din război şi dărâmată ulterior, va fi sugerată, într-un mod similar printr-un zid de cărămidă cu pareta superioară neregulată, zid care va delimita, în acelaşi timp un spaţiu public de tip muzeal (în aer liber). Amprenta fostei Academii Domnești (sf. sec XVII) va fi pusă în evidență prin coborârea nivelului de călcare in zonele adiacente amfiteatrului; Vor rezulta două spaţii de tip curte engleză delimitate de ziduri de cărămidă de epocă pe traseul zidului exterior al fostei Academii Domnești”, se prevede în proiect.

Astfel, se propune amenajarea unui spaţiu închis și ventilat pentru protejarea şi punerea în valoare a ruinelor excavate în urma săpăturilor arheologice din vecinătatea corpului E (zid etapa Orăscu şi zid de epocă anterior acesteia) Se propune ca acestea să fie acoperite cu foi de sticlă laminată şi securizată montate pe o structură din grinzi de sticlă astfel încat vestigiile să rămană cat mai clare și vizibile, iar Ruinele fostei Academii Domnești (sf. sec XVII) descoperite în proximitatea corpului B vor fi conservate şi expuse în aer liber, dar o acoperire cu un sistem de protecţie din sticlă și grinzi de sticlă.

Cât durează lucrările

Restaurarea Palatului Universității din București presupune o investiție de aproape 446 de milioane de lei, conform anexei la proiectul de hotărâre de guvern.

„Finanțarea obiectivului de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din venituri proprii ale Universității din București, precum și din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în document.

Valoarea finanțată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” SA este de aproximativ 443,6 milioane de lei, iar cea care îi revine Universității din București, restul de de aproximativ 2,4 de milioane de lei.

Conform anexei, investiția ar urma să fie eșalonată pe perioada de execuție, care este de cinci ani/60 de luni, iar obiectivul se va proteja antiseismic.

Se consolidează, dar se și creează locuri de muncă

Clădirea Mihai Eminescu a Academiei de Studii Economice de pe Bulevardul Dacia nr. 41 ar urma, de asemenea, să intre în lucrări de reabilitare și consolidare, conform proiectului de hotărâre de guvern.

„Prin promovarea acestui proiect România mai face un pas în sensul sprijinirii și promovării învățământului la toate nivelele de reprezentare (internațional, național, regional și local). De asemenea, realizarea investiției prezintă un puternic caracter social, justificat printr-o serie de indicatori de utilitate: crearea de locuri de muncă, în special pe perioada execuției lucrărilor; îmbunătățirea calității vieții studenților și îmbunătățirea siguranței studenților”, se arată în document.

Conform anexei la proiectul de HG valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 132,5 milioane de lei, dintre care, de la buget, se alocă 129,3 milioane de lei, iar ASE contribuie cu 3,2 milioane de lei.

Durata de execuție a investiției este de 24 de luni, conform proiectului.

Nota de fundamentare detaliază lucrările neceare pentru reabilitarea structurii de rezistență, dar și pentru reducerea consumurilor energetice a clădirii ASE.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și