Premierul, vicepremierul, opt miniștri și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat merg miercuri la Palatul Cotroceni la ședința la care i-a invitat șeful statului pentru a contura scenarii privind începerea anului școlar, așa cum a anunțat Klaus Iohannis, săptămâna trecută.
Ședința convocată de Klaus Iohannis pe tema educației este programată miercuri, 5 august, de la ora 15.00. Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, la ședință vor participa prim-ministrul României, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Discuția cu miniștri privind începerea anului școlar fusese anunțată chiar de președinte, în timpul conferinței de presă de miercurea trecută, 29 iulie, după o ședință cu premierul și mai mulți membri ai cabinetului Orban, pe tema fondurilor europene.
Anunțul a fost făcut în contextul întrebării privind situația incertă a debutului anului școlar și când a fost rugat să comenteze dacă este de părere că noul an școlar se poate deschide în condiții de siguranță, pentru elevi, pentru părinți, pentru profesori.
„Evident că această situație a deschiderii noului an școlar și, implicit, a noului an universitar este una de extremă importanță și mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuții cu conducerea Ministerului Educației, cu specialiști, cu alți membri din Guvern cu atribuții pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și a unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educației și mai mulți miniștri pentru o discuție pe care o vom avea săptămâna viitoare, când sper că reuşim să conturăm câteva scenarii care pot fi comunicate pe urmă public. Deci, daţi-mi voie să vă dau săptămâna viitoare câteva răspunsuri, mult mai in extenso”, a spus președintele.
„Dar ce pot să vă spun acum, școala sigur nu va începe în condiții normale, fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea, asta este clar. Ar fi foarte complicat să avem numai școală online și atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil, și în funcție de condițiile locale, vom avea mai mult școală normală, deci cu elevii la școală, sau mai mult online, sau un sistem mixt. Cum vor decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două și va fi comunicat publicului”, a anunțat atunci șeful statului.
„Important este ca lumea să știe că măsurile pe care le gândim și pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, pentru siguranța cadrelor didactice și pentru a asigura un proces educațional de bună calitate. Având în vedere toate acestea, dați-mi voie să vă dau mai multe răspunsuri săptămâna viitoare”, a transmis președintele Klaus Iohannis, miercurea trecută.
Și premierul a precizat, luni, că se lucrează încă la o analiză privind scenariile pentru începerea școlii:
„Școala va începe în condițiile pe care ni le va permite evoluția epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, a cadrelor didactice, distribuția posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt. Suntem într-o analiză foarte serioasă, nu pot crea o previziune azi, care să fie modificată în funcție de evoluția epidemiei. Pregătim deschiderea școlii pentru orice scenariu posibil. Când vom avea toate datele pentru a furniza o informație corectă care să permită elevilor, profesorilor, părinților să se pregătească pentru noul an școlar. Când se vor finaliza analiza și toate scenariile le vom prezenta public. Suntem în 3 august”, a explicat Ludovic Orban.