Șeful Transgaz a contractat studiul de fezabilitate pentru legarea CET-urilor Capitalei la SNT. „E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”

Șeful Transgaz a contractat studiul de fezabilitate pentru legarea CET-urilor Capitalei la SNT. „E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”
Publicat: 18/02/2024, 17:04
Actualizat: 18/02/2024, 17:32

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a confirmat oficial, duminică, pentru Gândul, că a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind racordarea centralelor electrice de termoficare (CET) ale Capitalei direct la sistemul național de transport (SNT) al gazelor naturale. Sebastian Burduja, președintele PNL București și potențial candidat la fotoliul de primar general, a prezentat duminică acest demers drept una dintre soluțiile pentru problemele termoficării din Capitală, într-un eveniment de presă organizat la CET Vest.

Ion Sterian a confirmat că a făcut primii pași ai procedurii pentru racordarea CET-urilor direct la SNT. „Am semnat de săptămâna trecută contractul privind efectuarea studiului de fezabilitate de către Transgaz, care are ca termen de realizare 30 de zile”, a declarat directorul general a Transgaz, pentru Gândul.

„E o posibilitate de reducere a prețului gigacaloriei”, a declarat Ion Sterian.

Confirmarea a venit ca răspuns la solicitarea Gândul, după declarațiile susținute de Sebastian Burduja, de duminică, la CET Vest, cu ocazia unui eveniment de presă organizat de PNL, în cadrul căruia i-a mulțumit lui Ion Sterian pentru sprijin.

„Racordarea CET-urilor direct la rețeaua Transgaz e o soluție de care trebuiau să se ocupe alții înaintea mea și îmi pare rău că n-au făcut-o. Primii care trebuiau să se ocupe au fost primarii Bucureștiului, doamna Firea, domnul Nicușor Dan. Ce se întâmplă? ELCEN are nevoie de gaze pentru producția agentului termic, apă caldă și căldură. Aceste gaze sunt livrate în sistemul național de transport pe magistralele Transgaz și vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN-ul plătește către Transgaz 4 lei per MWh, după care pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale, mai sunt câțiva kilometri de țeavă care țin de distribuție. Pentru acești câțiva kilometri de țeavă – sau în cazul CET Vest, unde suntem astăzi, 400 de metri – ELCEN plătește 17 lei/MWh distribuitorului”, a declarat Sebastian Burduja, președinte al PNL București și potențial candidat la Primăria Municipiului București.

Sebastian Burduja este în prezent ministru al Energiei, care are în subordonare Societății Electrocentrale București S.A. (ELCEN), proprietar al CET-urilor.

Cât ar dura lucrările. Variante de lucru

Potrivit lui Sebastian Burduja și lui Claudiu Crețu, directorul general al (ELCEN), entitatea care deține și operează cele patru CET-uri ale Capitalei, lucrarea ar putea fi gata în doi, trei ani, în funcție de ritmul de obținere a documentelor necesare.

Directorul general al Transgaz a confirmat termenul de doi ani pentru întregul proiect, precizând că CET Vest va fi primul racordat, iar acest lucru se poate realiza mult mai devreme, dacă ELCEN se va mobiliza corespunzător să obțină Autorizația de Construire și să organizeze licitațiile aferente.

„Poate fi racordat până la sfârșitul anului, pentru că lucrarea nu are o valoare foarte mare, iar conducta, de diametru de 500 de milimetri, are doar o lungime de circa 400 de metri, la care se adaugă Stația de Reglare – Măsurare (SRM)”, a precizat Ion Sterian.

Costurile ar urma să fie susținute de beneficiarul lucrării, mai exact ELCEN.

Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), la care Ministerul Energiei este principal acţionar, cu 97,51% din acţiuni, alături de SNGN Romgaz (2,49%), deține cele patru termocentrale în Bucureşti, cu o putere electrică instalată de 636.25 MW și puterea termică de 4375.25 Gcal/h, respectiv:

  • CET Vest;
  • CET Sud;
  • CET Grozăvești;
  • CET Progresu;

Alimentarea cu gaze naturale a celor patru CET-uri se realizează prin intermediul sistemului de distribuție al DISTRIGAZ SUD rețele prin SRM CET Vest București, SRM Titan București, SRM 16 Februarie și SRM Măgurele, toate cele 4 SRM-uri fiind racordate la SNT în inelul București.

Din informațiile Gândul, specialiștii Transgaz și ELCEN au identificat variantele preliminare de racordare la SNT prin intermediul unor magistrale directe, dar soluțiile foluțiile finale pentru racordarea CET-urilor ELCEN la SNT se vor stabili în cadrul Studiului de Fezabilitate pentru care SNTGN Transgaz SA va transmite oferta de preț conform solicitării primite de la ELCEN.

Soluțiile preliminare de racordare la SNT, conform documentării Gândul, sunt:

CET Vest

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 500, Racord SRM CET Vest București și realizarea unui SRMP nou.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 400 metri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul caii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Vest.

CET Grozăvești

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 500, Racord SRM CET Vest București și realizarea unui SRMP nou.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 9,5 kilometri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul căii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Grozăvești pe o lungime de cca 7 kilometri, iar pe lungimea de 2,5 kilometri magistrala directă se va amplasa pe spațiile verzi din zona străzilor existente.

CET Progresu

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 700, Inel București și realizarea unui SRMP nou.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 3 kilometri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul căii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Progresu.

CET Sud

– Realizarea unui racord cuplat în conducta DN 700, Inel București și realizarea unui SRMP nou în zona nodului Rutier Centura București cu Autostrada București – Constanța.

– Realizarea unei magistrale directe cu presiunea maximă de 10 bar având lungimea  de aproximativ 7 kilometri. Magistrala directă se va amplasa pe traseul căii ferate dezafectate al cărui proprietar este CET Sud pe o lungime de cca. 6 kilometri iar pentru restul traseului (cca. 1 kilometru) este necesară obținerea accesului în teren pentru amplasarea magistralei directe.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu-ți dai seama cât de groaznic suna vocea lui Freddie Mercury, fix ca a unei...
Calcul complet. Ce pensie ia un român, dacă s-a pensionat cu o vechime de 42...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Angajații români scapă de plata unei părți din contribuțiile sociale. Consiliul Europei cere transferul acestora...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
„Un gheizer de fecale”, înalt cât un bloc de 18 etaje, a izbucnit în mijlocul...
„Vă voi lichida pe toți”. Fostul președinte al unei țări a creat o o „echipă...
Cât costă o ciorbă în restaurantul din București al lui Nicolai Tand. A dat lovitura...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Mierea rară care vindecă organismul de boli şi e bogată în seleniu. Cât costă un borcan la un...
Breaking news! Au murit amândoi!
A murit Teri Garr, actrița cunoscută pentru rolul din „Tootsie”. Cu ce probleme de sănătate...
Cuplu bombă în România! El e la PRO TV și ea e la Antena 1
TOP 3 SUV-ur la prețuri de nerefuzat în România! Dacia DUSTER vs. concurența directă
Un însoţitor de zbor dezvăluie cele mai murdare locuri dintr-un avion
Poveste incredibilă! Exploratorul care a ajuns la Polul Nord în ciuda...
Ordin UE. Se schimbă benzile de circulație pe șosea. Reguli noi pentru șoferi
Să râdem! Cele mai tari bancuri din lume
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
Daniela Iliescu a explicat alegarea ținutelor sale de la nunta lui Iancu Sterp. “Acum gusturile...
VIDEO Georgiana Lobonț, un artist cu suflet mare. Gestul caritabil făcut pentru un copil a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
O pasăre considerată dispărută de 300 de ani a fost văzută din nou