Prima pagină » Social » Senatul a decis: familiile cu trei copii plătesc mai puțin la energie! Modificările decise în Comisia economică

Senatul a decis: familiile cu trei copii plătesc mai puțin la energie! Modificările decise în Comisia economică

Senatul a decis: familiile cu trei copii plătesc mai puțin la energie! Modificările decise în Comisia economică

După ce zeci de mii de români s-au trezit cu facturi uriașe la curent, statul român a decis să schimbe modul de calcul al facurilor la energia electrică. În context, OUG va fi modificată în Senat astfel încât compensarea să se facă la consumul curent de electricitate şi nu la media pe anul 2021.

Printre alte modificări decise în Comisia economică a Senatului o regăsim și aceea conform căreia familiile cu trei copii înscriși într-o formă de învățământ ar putea plăti un preț mai mic pe kW.

Cel mai ieftin kWh – 0,68 bani

Cel mai mic preţ pe care îl vor plăti românii pentru un kWh este de 68 de bani, dacă îndeplinesc anumite condiţii.

Preţurile pe care le vor plăti românii la energie electrică:

  • maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienţilor care consumă între 0-100 KWh inclusiv;
  • maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care consumă între 100,01-300 kWh.

Coaliţia de guvernare PNL-PSD-UDMR a dat undă verde pentru modificarea OUG pentru plafonarea facturilor la energie. Astfel, pentru cei care au acasă echipamente medicale pentru tratamente și pentru familiile care au trei copii înscriși într-o formă de învățământ, plafonul este de 0,68 lei pe kW indiferent de consum, potrivit amendamentului.

Totodată, au fost introduse și instituții noi în această completare adusă ordonanței pe energie: parcurile industriale, lăcașurile de cult, producătorii de medicamente și farmaciile, companiile de apă, transport public, complexurile sportive care au bazine.

Companiile, același regim ca IMM-urile

Pentru companiile și instituțiile enumerate anterior, plafonul este de 1 leu pe kW pentru 85% din consum. Acestea beneficiază de același regim ca IMM-urile.

Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, a precizat la Digi24 că furnizorii de energie nu au asemenea date despre consumatori – referitor la familiile cu trei copii introduse în schema de compensare.

Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei. Când au avut în vedere aceste modificări privind aceste categorii de consumatori, ar fi trebuit să aibă în vedere și o modalitate de a fi transmise informațiile necesare la furnizorii care trebuie să modifice sistemele de calcul și să introducă aceste noi categorii. În relația directă cu consumatorul, furnizorii vor fi din nou puși în situații neplăcute, nu au nicio vină pentru aceste noi amendamente. După ce vor fi definitivate și propunerile la nivel european, sigur vor fi și alte modificări. E puțin haos acum”, a declarat Lungu.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și