Prima pagină » Social » Sezonul alergiilor la ambrozie este în plină desfășurare. Câți proprietari iau în serios obligația legală de a-și curăța terenurile de buruieni

Sezonul alergiilor la ambrozie este în plină desfășurare. Câți proprietari iau în serios obligația legală de a-și curăța terenurile de buruieni

Sezonul alergiilor la ambrozie este în plină desfășurare. Câți proprietari iau în serios obligația legală de a-și curăța terenurile de buruieni
Alergiile la polenul de ambrozie pot evolua spre astm / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Ambrozia a început să înflorească, ceea ce face ca viața persoanelor alergice să devină un calvar. În continuare sunt parcele însemnate, chiar în zone centrale ale Capitalei, care sunt nepădite de această buruiană, în ciuda amenzilor pe care proprietarii le riscă pentru că nu îndeplinesc obligația legală de a o distruge.

Sezonul alergiilor la ambrozie, spre deosebire de cele specifice primăverii, la polen, se manifestă din luna iulie-august până în octombrie – noiembrie, pentru că ambrosia și artemisia sunt buruieni ce înfloresc din vară până toamna târziu.

„Senzația de sufocare e foarte neplăcută”

Este o perioadă greu de suportat, mai ales fără tratamente, de persoanele care au un istoric de alergie respiratorie. „Sunt probleme cu respirația, ochii roșii, dificultăți la somn… În toată perioada de  vară eu trebuie să iau antihistaminice, care dau și o stare de somnolență și îmi reduc atenția, iar senzația asta de sufocare, de care nu prea scapi, e foarte neplăcută”, povestește Ana Roșioru, o persoană alergică, citată de Digi24.

Amenzile s-au mărit anul trecut, atât pentru proprietarii persoane fizice, cât și juridice, pentru nerespectarea obligației de a distruge ambrozia de pe terenuri, dar polițiștii locali încă au descoperit suprafețe pline de buruieni și au dat avertismente.

Proprietarii au primit notificări de la Poliția Locală să le curețe, iar cei care nu s-au conformat au fost avertizați. „În Sectorul 4, de la începutul acestei campanii de identificare a terenurilor cu ambrozie, au fost identificate 57 de terenuri. Opt terenuri încă mai au ambrozie, dar proprietarii fiind avertizați deja, avem promisiunea acestora că vor duce la îndeplinire operațiunea de curățare a acestor terenuri”, a declarat Cristian Pâslă, director la Poliția Locală Sector 4, citat de Digi24.

Și în Sectorul 5 au fost date avertismente – 54, iar în Sectorul 6, 31. Veste bună e că în acest an s-a prelungit termenul pentru controalele efectuate de autorități, în sensul că acestea pot avea loc până la sfârșitul lunii octombrie, nu doar în luna iulie. Dacă până pe 15 iulie se dau doar avertismente celor care nu au distrus ambrozia, din 16 iulie autoritățile pot începe să aplice amenzi. Astfel, între 16 iulie și 31 octombrie, terenurile sunt verificate a doua oară și proprietarii iresponsabili sunt sancționați

Obligația de eliminare a ambroziei este reglementată prin lege, iar limita minimă a amenzilor pe care le pot primi cei care nu o respectă a fost majorată anul trecut la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv la 10.000 de lei, pentru firme, și poate ajunge la plafonul maxim de 5.000 de lei, respetiv 20.000 de lei.

Sunt cazuri în care aceste amenzi nu sunt motivante pentru proprietari. „Cuantumul sancțiunii este, din punctul nostru de vedere, destul de mic, în cazul persoanelor fizice vorbim de o sancțiune de la 1.000 la 5.000 de lei, el are dreptul legal de a achita 500 de lei în 15 zile și poate are o suprafață de teren de 1 ha, unde costurile de a aduce terenul la starea de normalitate sunt cu mult mai mari decât amendă de 500 lei”, atrage atenția Daniel Rășică, director al Poliției Locale București.

Care e incidența alergiilor

La nivelul Europei, 40% din populație prezintă alergii respiratorii, în mare parte fiind rinite alergice, iar estimările sunt că până în anul 2025 aproape 50% dintre europeni vor suferi de o formă de alergie, respiratorie sau cutanată, spun medicii alergologici.

Într-un material informativ publicat anul trecut, în prima parte a stării de urgență instituită ca urmae a declarării pandemiei de COVID-19, specialiștii Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au explicat diferențele între simptomele alergiilor de sezon față de cele ale noului coronavirus, pentru a-i ajuta pe oameni înainte de a fugi la medic.

Medicii spun că purtarea măștii de protecție a contribuit la scăderea numărului de cazuri cu probleme respiratorii. Totuși, spune medicii, se poate întâmpla ca până la 80 la sută dintre pacienții cu alegeri la ambrozie să dezvolte astm bronșic. Imunoterapia prin care poate fi înlăturată alergia durează 36 luni și costă în jur de 1.600 de lei pe an.

Potrivit unui raport al Ministerului Mediului, din decembrie 2018, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

„Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate”, arăta Ministerul Mediului.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și