Prima pagină » Social » „Sfânta Javelin”, achiziționată de România. De ce este atât de temută această armă, mai ales de ruși

„Sfânta Javelin”, achiziționată de România. De ce este atât de temută această armă, mai ales de ruși

„Sfânta Javelin”, achiziționată de România. De ce este atât de temută această armă, mai ales de ruși

România a primit undă verde de la guvernul SUA pentru a achiziționa 263 de rachete anti-tanc FGM-148 Javelin. Contractul are o valoare de 80 de milioane de dolari.

Aceasta este una dintre cele mai de succes arme din lume, în acest moment. Javelin, numită de ucraineni „Sfânta Javelin”, face probabil dintr-un top trei cele mai eficiente arme din războiul care se desfășoară la granița României.

Sistemul de rachetă anti-tanc, dezvoltat de Lockheed Martin, este unul de tip tragi și uiți de el. După ce racheta este lansată, operatorul se poate îndepărta, fără a-și risca și mai mult viața. În cazul altor arme similare, militarul care le operează trebuie să păstreze un fascicul laser pe obiectivul vizat până când proiectilul îl lovește.

Potrivit unui raport din 2022, din 300 de rachete FGM-148 lansate de ucraineni în primele săptămâni de război, 280 și-au distrus țintele.

Citește și: Cât de puternică este, de fapt, România din punct de vedere militar?

Javelin, intrat în serviciu în 1996, este atât de mortal deoarece racheta lansată nu lovește vehiculele în zonele cu blindaj puternic, din față sau lateral, ci se ridică în aer și apoi coboară de deasupra, lovind plafonul, acolo unde protecția este redusă. De aceea am văzut pe frontul din Ucraina tancuri rusești care aveau cuști metalice sudate deasupra lor.

Sistemul poate fi operat de un om sau montat pe roboți și alte tipuri de vehicule blindate.

Javelin, un sistem prietenos cu militarii tineri

Începând cu 2025, vânătorii de tancuri din armatele care dețin sisteme FGM-148 Javelin vor învăța să folosească rachetele anti-tanc cu ajutorul unui program dezvoltat în motorul grafic Unreal Engine, utilizat pentru dezvoltarea de jocuri video.

javelin, romania, rachete, ucraina

Sistemul creat de SAIC pentru instruirea operatorilor de Javelin. (Sursa foto: Defense News)

Programul Basic Skills Trainer, dezvoltat de SAIC, seamănă chiar el cu un joc video și le oferă soldaților medii realiste în care pot învăța să folosească temuta armă. Pentru mulți dintre recruții din zilele noastre, care sunt majoritatea gameri, acesta va fi un mediu familiar, transmite Go4games.ro.

Astfel, nu vor mai fi folosite rachete Javelin reale, scumpe, în programele de formare. Prețul unei unități poate ajunge la 250.000 de dolari.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și