Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Țării Românești, va fi sărbătorit la Târgoviște. Programul CEREMONIILOR

Publicat: 07/08/2024, 14:47

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, primul sfânt canonizat pe pământ românesc, va fi sărbătorit la Târgoviște, acolo unde se află sfintele sale moaște, în zilele de 10 și 11 august 2024, sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon și cu participarea unor ierarhi din țară și din străinătate.

Ceremoniile liturgice dedicate Sfântului Ierarh Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei, vor începe sâmbătă, 10 august, de la ora 18.00, cu slujba solemnă a Vecerniei, oficiată pe un podium special amenajat în apropierea istoricei Catedrale târgoviștene, potrivit Arhiepiscopiei Târgoviște.

Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești – ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei este unul din cele mai importante repere ale sfințeniei de la noi, personalitatea bisericească cea mai importantă de la începutul secolului al XVI-lea, primul sfânt canonizat pe pământ românesc, cel care a conferit dinamism și vigoare vieții ecleziale muntene, a înnoit și a intensificat viața spirituală a înaintașilor noștri, orientând credința noastră spre a veni în întâmpinarea celor mai noi neliniști ale omului acelui veac.

Lui i se datorează uimitoarea înflorire a vieții spirituale și culturale din acea epocă, utilizarea tiparului în misiunea Bisericii, precum și o magnifică rodnicie duhovnicească, fiindcă a îndrumat pe mulți pe calea credinței și a sfințeniei, cel mai cunoscut ucenic al său fiind Sf. Voievod Neagoe Basarab, autorul celebrelor „Învățături către fiul său Theodosie”.

Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon va fi dusă în procesiune prin Centrul vechi al Municipiului Târgoviște

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal va coordona ceremoniile de sâmbătă, iar la finalul slujbei Vecerniei, Înaltpreasfinția Sa va premia pe cei 19 elevi care au obținut primele locuri la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie și la Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească”, și pe cei doi elevi dâmbovițeni care au obținut media generală 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, împreună cu cei 19 profesori îndrumători.

Evenimentul din ziua de 10 august se va încheia cu Pelerinajul celor peste 3.000 de tineri din Arhiepiscopia Târgoviștei. În cadrul acestuia, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon va fi dusă în procesiune prin Centrul vechi al Municipiului Târgoviște, cu acele bine cunoscute opriri simbolice de la Mânăstirea Stelea și de la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni din fața Primăriei orașului, după care va avea loc întoarcerea la Catedrală.

Va urma pelerinajul celor peste 3.000 de tineri din Arhiepiscopia Târgoviștei, care se va desfășura prin centrul istoric al orașului, cu oprire la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni, din fața Primăriei orașului.

Duminică, 11 august, tot pe podiumul special amenajat din apropierea Catedralei, va fi oficiată slujba Utreniei și cea a Sfintei Liturghii, începând cu ora 7.00.

Slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu Ierarhii invitați: Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Înaltpreasfințitul Părinte Vasilios, Mitropolit de Constantia şi Famagusta, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și PS Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

În cadrul sfintei slujbe, vor fi premiați 22 de elevi care au obținut locurile I, II și III la etapa națională a Olimpiadelor și Concursurilor școlare 2023-2024, alături de profesorii lor coordonatori, și vor fi lansate volumele recent tipărite de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Anul acesta vor fi expuse spre închinare și moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, bine cunoscut tămăduitor, mult iubit și invocat în rugăciuni de credincioșii noștri, care vor fi aduse la Târgoviște, de la Mănăstirea Radu Vodă din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Închinarea la sfintele moaște va dura până seara, târziu.

Ceremoniile liturgice vor fi transmise și LIVE, pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Târgoviștei, respectiv sâmbătă, în intervalul orar 18.50 – 19.45, și duminică între 08.50-12.15.

Restricții de circulație

Din experiența anilor trecuți, de regulă, în ziua de 11 august, iau parte la aceste ceremonii peste 20.000 de credincioși, care vin încă de la primele ore ale dimineții, atât din Eparhie, cât și din județele învecinate și din întreaga țară, cu sprijinul Basilica Travel, a precizat Pc. Pr. dr. Ionuț Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Astfel, sâmbătă, 10 august, cu prilejul celebrării Vecerniei și a desfășurării Pelerinajului celor peste 3.000 de tineri din Arhiepiscopia Târgoviștei, în intervalul orar 17.30-20.45, va fi restricționat total traficul rutier pe Bulevardul Libertății, segmentul cuprins între complexul comercial „Mondial” și Casa de Cultură a Sindicatelor, apoi, între orele 19.15-20.45, de asemenea, traficul rutier va fi restricționat total, pe următoarele străzi: Bulevardul Libertății, Calea Domnească (segmentul cuprins între sensul giratoriu de la Colegiul „Ienăchiță Văcărescu” și Str. Stelea), Str. Stelea și Str. Revoluției.

Prin urmare, nu vor putea fi parcate autoturismele pe Bulevardul Libertății (segmentul cuprins între complexul comercial „Mondial” și Casa Sindicatelor), începând cu ziua de 10 august 2024, ora 15.00, până pe 11 august 2024, ora 15.00, iar pe Strada Revoluției, în ziua de 10 august 2024, între orele 15.00-21.00.

Duminică, 11 august 2024, între orele 6.00-13.00, Bulevardul Libertății va fi total închis circulației.

Sursa foto: Arhiepiscopia Târgoviștei

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A muncit 104 zile, cu numai una de pauză, i-au cedat organele și a murit
Carmen Iohannis NU mai ARATĂ cum știai! Soția președintelui și-a schimbat look-ul! Cum a apărut...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Povestea plină de cruzime relatată de învățătoarea lui Vladimir Putin. Episodul șocant din copilăria dictatorului...
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure...
Kievul dezvoltă o bombă ghidată, cu aripi retractabile. „Ar putea lovi Rusia la fel de...
EXCLUSIV | Dan Negru, amenințat cu moartea și luat la ”șuturi” în plină stradă! ”Vei...
Mii de români nu-și vor primi pensia pe septembrie și octombrie. Anunțul OFICIAL al Casei...
Tânărul care a venit îmbrăcat în "steagul" Americii în prima zi de şcoală explică gestul
România intră sub cod galben de ploi! Harta zonelor vizate
O tânără stewardesă din Bistrița a fost găsită moartă în apartamentul ei din Japonia! Care...
Adela Popescu trece printr-o criză de nervi și îl bate pe Radu Vâlcan, în fata...
Se interzice circulația mașinilor pe timpul nopții? Decizia va fi luată la nivelul UE
Rusia, acuzată că încalcă regulile războiului. Ucraina reclamă că este atacată cu substanţe chimice
Cea mai POPULARĂ metodă de slăbit crește RISCUL de CANCER
Mașinile care nu vor mai putea fi înmatriculate. Măsura se aplică din 2035
Anunț important pentru pensionari: Au 45 de zile la dispoziție
O mamă și-a pozat copiii în parc, dar când a privit mai atent s-a îngrozit....
VIDEO Și-a răpit copilul și a amenințat că îl omoară! Ireal de ce a recurs...
VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este...
Întrebarea periculoasă la care Oana Niculescu Mizil nu a ezitat să răspundă: "Cât timp a...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Tentativă de război cibernetic, dejucată de serviciile de securitate din Polonia