Prima pagină » Social » Sindicaliștii din învățământ protestează în Piața Victoriei. Profesorii cer SALARII mai mari și amenință cu GREVA GENERALĂ – FOTO&VIDEO

Sindicaliștii din învățământ protestează în Piața Victoriei. Profesorii cer SALARII mai mari și amenință cu GREVA GENERALĂ – FOTO&VIDEO

Sindicaliștii din învăţământ protestează miercuri, 10 mai, în Piața Victoriei din Capitală.

Marșul este organizat de cele mai mari federații sindicale din Educație.

UPDATE 14:30: Protestatarii AUR, față în față cu profesorii

Protestatarii AUR au ajuns față în față cu sindicaliștii din învățământ. Pentru a ține la distanță cele două mulțimi, jandarmii au montat garduri metalice.

Câțiva protestatari au încercat să dărâme gradenele, însă au fost împiedicați de forțele de ordine.

La fața locului ar fi prezenți și tot felul de personaje cel puțin dubioase, care instigă la violență.

 


UPDATE 13:00: Sindicaliștii amenință cu greva generală

Într-un mesaj postat pe Facebook, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amenință cu o grevă generală.

Peste 15.000 de angajaţi din educaţie protestează la această oră în Capitală!

Reamintim care sunt revendicările noastre:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Le mulţumim şi pe această cale colegilor noştri pentru participare şi anunţăm faptul că avem în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023”, scriu sindicaliștii de la FSLI.


Peste 15.000 de cadre didactice sunt așteptate la protest

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, sunt așteptate la protest peste 15.000 de cadre didactice.

Unii sindicalişti au sosit deja, iar alţii sunt pe drum şi urmează să ajungă în Piaţa Victoriei. Vor fi prezenţi sindicalişti din toate judeţele ţării, avem de la Satu Mare, Timiş, Arad, Iaşi, Botoşani, Hunedoara, Alba, Mureş, Galaţi, de peste tot. Vom rămâne în Piaţa Victoriei până la ora 12:00.

Vom lăsa şi un memoriu la Guvern, în care le transmitem foarte clar că suntem hotărâţi să continuăm acţiunile de protest, după care vom pleca către Parlament, iar de acolo o delegaţie va depune un material către preşedintele României.

Vom solicita, în calitatea domniei sale, să medieze în conflictul izbucnit între salariaţii din Educaţie, Guvernul Românie şi Parlamentul României”, a declarat Marius Ovidiu Nistor.

Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii mai solicită:

  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Liderii federaţiilor sindicale au subliniat că în prezent se află în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023, dacă problemele lor nu vor fi rezolvate.

Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie, când au pichetat timp de două zile – 25 şi 26 aprilie – sediul Guvernului.

În timpul protestului, unei persoane i-a venit rău. Aceasta a fost dusă numaidecât la una dintre ambulanțele prezente în zonă, iar medicii i-au acordat îngrijiri.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și