Relansare economică pe bază de creșteri de prețuri. Asta îi așteaptă pe români în perioada următoare! De la 1 septembrie, în locul pensiilor mărite cu 40%, așa cum cere legea, vom avea noi prețuri la pâine, lapte, ulei, carne, ouă.
Reprezentanții industriei alimentare spun că românii trebuie să se pregătească pentru scumpiri în lanț din această toamnă. La toate produsele!
Scumpirile au la bază atât efectele generate de pandemia Covid-19, cât și seceta care s-a abătut asupra României, spun șefii din industria alimentară.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, scumpirile ar putea fi cu 23% în perioada următoare. Cum vor reacționa românii la aceste măriri de prețuri? La fel cum au făcut întotdeauna când au avut de trecut un moment economic dificil: au fost mai prudenți, cumpărând mai puține produse și servicii!
Dragoș Frumosu, coordonator Departament Industrie Alimentară PPU-SL, spune că prețurile alimentelor vor exploda din septembrie: „Pandemia a blocat industria alimentară destul de mult. Chiar dacă am avut un început când ne speriam vizavi de cantitatea mare de cumpărături pe care o făceau românii, apoi am ajuns în situația să facem stocuri pentru că au scăzut vânzările. A scăzut puterea de cumpărare, fiind foarte mulți șomeri în această perioadă. Am cerut sprijinul statului… pauză! Niciun răspuns”.
În continuare, Dragoș Frumosu arată care sunt alimentele care se vor scumpi de la 1 septembrie:
„Pe lângă această pandemie, am avut cea mai puternică secetă din ultimele 30 de ani. Este evident că în toamnă, vizavi de prețul grâului, al porumbului și la floarea-soarelui vom asista la scumpiri, pentru că seceta nu a fost numai în România. În momentul în care la aceste materii prime, să le numesc așa, prețul va crește, obligatoriu vor vom asista la creșteri de prețuri în lanț. Tot ce înseamnă carne de porc, pasăre, vită, lapte…”.
Și Aurel Popescu, președintele Rompan, a vorbit la Antena 3 despre creșterile de prețuri: „În domeniul nostru de morărit-panificație se va întâmpla acest fenomen. Deja a început recoltarea grâului și nu avem o oglindă perfectă a ceea ce se întâmplă și ce producție vom realiza. Văd că prețurile sunt în continuă creștere, au fost și la sfârșitul recoltei de anul trecut.
În luna iunie am înregistrat cele mai mari prețuri de vânzare a grâului. Cine nu a modificat prețurile până acum probabil că le va modifica după cumpărarea grâului nou și se va vedea în piață o creștere de prețuri la pâine care este necesară pentru că trebuie să pui de acord cheltuielile cu veniturile pe care realizezi”.