Șofer la 16 ani. Cum înveți, așa conduci toată viața. Școli, avantaje, condiții, taxe

Șofer la 16 ani. Cum înveți, așa conduci toată viața. Școli, avantaje, condiții, taxe
Publicat: 11/03/2023, 10:00

România conduce și în topul țărilor europene cu cele mai multe catastrofe rutiere. Infrastructura dezastruoasă este una dintre cauzele majore, dar educația rutieră este mama nenorocirilor. Cum înveți, așa conduci toată viața, susțin instructorii profesioniști de pilotaj, și nu numai. Este unul din motivele pentru care este recomandat ca abilitățile înnăscute ale copiilor să fie lustruite cât mai devreme cu putință. Este de preferat să învățăm să controlăm un vehicul la 14-15 ani îndrumați de un profesor într-ale pilotajului, decât să luam lecții de depășit pe linia de tramvai, la 30 de ani, de la un taximetrist mucegăit în rele. O școală de pilotaj este scumpă, viața inestimabilă. Un bun șofer își salvează viața lui și a celorlalți din trafic, șosea sau trotuar, în același timp.

În Europa, adică și în România, vârsta la care poate fi luat permisul de conducere este 16 ani. Minorul poate să conducă scutere/motociclete, tricicluri sau vehicule pe patru roți electrice sau cu ardere internă de mică cilindree. În unele țări, de la 17 ani, minorii pot conduce mașini normale doar însoțiți de un adult care a dobândit carnetul de minimum 5 ani. Mașinile și motocicletele normale pot fi conduse de la 18 ani. Prin noile directive UE, regula ar trebui să se aplice în toate țările de sub tutelă.

În privința motoarelor tari, sport, acestea pot fi conduse pe drumurile publice doar după cinci ani de experiență sau 23 de ani împliniți.

Piloții sau motocicliștii profesioniști minori sau sub vârsta de 23 de ani pot conduce bolizi doar pe circuitele de curse. Celebrul Valentino Rossi era triplu campion mondial la 21 de ani, dar nu avea voie să ruleze pe șoselele publice cu bolidul de 500 cc cu care zburda pe circuit!

Copiii trebuie educați/antrenați pentru lumea în care vor trăi ei, nu în cea care viețuim noi, zicea un dascăl luminat, Maria Montessori. În cazul acesta iată câteva motive pentru care este obligatoriu ca mititeii să învețe să călărească o mașină sau motor cât mai devreme:

  • Prezervarea abilităților locomotorii înnăscute, reflexele, la fel ca la înot;
  • Prezervarea abilităților psihomotorii înnăscute, atenția distributivă, cum ar fi cea de a privi în trei oglinzi deodată;
  • Anticiparea pericolului și inhibarea panicii;
  • Dobândirea regulilor de circulație și civice în trafic de la o vârstă cât mai mică, șapte ani de acasă;
  • Respectul în traficul public este un reflex antrenat în timpul curselor sportive;
  • Evitarea/limitarea riscurilor ca minorul să conducă din teribilism fără să aibă cunoștințele necesare, cu sau fără permis
  • Aptitudinea de a gândi ca un pieton când ești la volan și ca un șofer când ești pieton, mai ales pe zebră;
  • Driverul știrb se va spăla pe dinți abia după ce își va pune centura de siguranță;
  • Se reduce sensibil riscul de infarct/AVC al părinților când nu-și găsesc cheile de la mașină;

Un dascăl-pilot argumenta pe pista de karting:

Conduc de o viață tot ce are motor sau pedale, mai puțin avioane, dar ce fac mucoșii ăștia la 10 ani n-o să-mi iasă niciodată. Îl vezi pe ăla mic, niciodată n-o să-ți dea flash-uri, bine, nici n-o să-l simți…!”

Permis la 16 ani

Permisele pentru minori sunt B1, A1 și AM. Tarifele sunt aproximativ 2.000 de lei, la școlile obișnuite. Dar noi vă sfătuim să apelați la cele care au și cursuri de pilotaj, conducere defensivă etc, din motivele enumerate mai sus.

Permis B1

Categoria B1 cuprinde vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15 kw (20 cai putere). În cazul mașinilor electrice, nu se ia în considerare și greutatea bateriilor. Acestea pot fi conduse și înainte de vârsta majoratului, după obținerea de permis B1 16 ani.

Permis A1

Din categoria A1 fac parte motocicletele cu o cilindree de maximum 125 cm³, cu o putere maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw (20 cai putere). Acestea pot fi conduse cu permis A1 16 ani.

Permis AM

Este nevoie de categorie permis AM pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³.

Din păcate, cursurile/antrenamentul pentru permis, conform legislației prăfuite din România, încep abia la 15 ani și 9 luni, dar există portițe. Nu ezitați să comiteți o “infracțiune” pentru binele public și al copilului!

Minorii au aceleași obstacole de depășit: legislație, ore de conducere în trafic și poligon, 4 săptămâni de pregătire, perioadă în care vor efectua 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică. Pentru înscrierea la școală este nevoie de acordul părinților, carte de identitate în original și copie, avize psihologice și medicale și certificat de cazier judiciar.

Test pentru seriozitatea școlii de șoferi

Aveți pe cineva care să garanteze succesul la examen? Cât?

Daca răspunsul este afirmativ, treceți-l pe roșu!

Din simularea telefonică Gândul, 80% din răspunsuri sunt afirmative, pe un eșantion de 25 de iresponsabili!

După terminarea cursurilor școlii de șoferi, este nevoie de întocmirea dosarului pentru examen, care va cuprinde fișa de școlarizare, cererea de examinare, cazierul judiciar, chitanța prin care s-a achitat contravaloarea permisului de conducere și copia cărții de identitate.

(În mod normal, copiile de orice fel și cazierul judiciar nu ar trebui să mai fie necesare în curând conform noilor reglementări).

Ce mașinuță să-ți ia mama?

Opțiunile de mașini pentru 16 ani sunt destul de limitate. Cel mai popular cvadriciclu este Aixam Coupe sau Aixam eCity. Aceste modele de mașini sunt produse în Franța. Alte două variante vin tot din Franța, dar se găsesc destul de greu pe piața din România. Acestea sunt Chatenet CH26 și Ligier JS50.

De ceva timp, mașinile care pot fi conduse de minori pot gasite și second-hand în târgurile de profil. Cam scumpe, în jur de 7-8.000 euro.

Dar oricum cu toții vom conduce mașini electrice sau hibrid de mâine-poimâine, efortul financiar este obligatoriu pentru întreaga familie.

Alte țări, alte reguli

În Statele Unite ale Americii sau Canada, minorii de peste 16 ani pot conduce cu însoțitor adult orice mașină, dar nu pot lua pasageri în mașină (cu excepția însoțitorului) și nu au voie să circule noaptea.

La nivel european, Germania le permite adolescenților să-și ia permisul de conducere de la 17 ani. În primele 12 luni, trebuie să fie însoțiți în permanență de o persoană care are cel puțin 30 de ani și minimum 5 ani de experiență la volan.

Foto: Teia Eikhout

CITEȘTE ȘI: 

Un maramureșean a demonstrat că poate obține permisul de conducere la vârsta de 72 de ani

Medicii pot solicita anularea permisului de conducere dacă suferi de anumite afecțiuni. Care sunt acestea

Și-a reînnoit permisul de conducere la vârsta de 104 ani. Ce l-au pus să facă examinatorii din comisie pe venerabilul italian

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea