Prima pagină » Social » ȘOMAJ. Câte contracte de muncă au fost suspendate sau încheiate, până pe 11 iunie 2020

ȘOMAJ. Câte contracte de muncă au fost suspendate sau încheiate, până pe 11 iunie 2020

ȘOMAJ. Câte contracte de muncă au fost suspendate sau încheiate, până pe 11 iunie 2020

Peste 230.000 de contracte de muncă au fost suspendate, până la data de 11 iunie, conform celui mai recent comunicat de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

În comunicat apar doar contractele de muncă suspendate şi nu şi cele încetate, cum erau prezentate până acum, precizează Mediafax.

Ultima raportare a MMPS a fost în data de 28 mai, atunci când erau înregistrate 595.672 de contracte suspendate şi 429.585 încetate.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a prezentat, în această perioadă, datele cu privire la situaţia contractelor de muncă suspendate (şomaj tehnic), înregistrate la Inspecţia Muncii:

Contracte individuale de muncă suspendate 237.760, principalele categorii afectate fiind industria prelucrătoare: 37.580, hoteluri şi restaurante; 50.279 și comerţ cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor: 34.102.

ȘOMAJ TEHNIC. Violeta Alexandru, bilanț la sfârșitul lunii mai: 2,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1,8 milioane de angajați și profesioniști. Cine beneficiază în continuare de măsură

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a prezentant, miercuri, un bilanț al implementării măsurii șomajului tehnic, până la sfârșitul lunii mai. De această măsură pot beneficia, și după 1 iunie, și românii ale căror joburi sunt în domenii în care sunt în continuare restricții impuse în starea de alertă, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

„La sfârșitul lunii mai, România a reușit, aș putea spune, prin comparație cu alte țări europene, un rezultat foarte bun, în sensul în care, de la reglementare până la efectuarea plăților, a reușit să mobilizeze nu mai puțin de 2,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1,8 milioane de angajați și profesioniști”, a afirmat Violeta Alexandru, miercuri, într-o declarație transmisă online de la sediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Angajatorii au de ales între șomaj tehnic sau măsuri active de sprijin.

„De la idee până la trimiterea banilor s-au scurs doar câteva săptămâni, timp în care atât ANOFM, cât și ANPIS s-au mobilizat, atât conducerea de la București, cât și din teritoriu. Știu că s-a comunicat, poate imperfect, dar s-au făcut toate eforturile de comunicare cu beneficiarii acestei măsuri acordată în perioada de stare de urgență și ulterior, stare de alertă, și mai știu că acolo unde cei care au solicitat au întâmplinat dificultăți, echipele celor două instituții au căutat să le rezolve de îndată și banii au ajuns la cei care aveau nevoie de ei”, a afirmat Violeta Alexandru.

Unii dintre românii care reintră în șomaj tehnic sunt 1.100 de angajaţi de la secţiile Presaj şi Mecanică de la uzina Dacia din Mioveni, în perioada 2-30 iunie, din cauza lipsei comenzilor. Compania declară că activitatea este adaptată cererii comerciale.

Măsura vine la nici o lună de zile de când în fabrică a fost reluată integral activitatea. În fabrică lucrează 15.000 de oameni.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și