ȘOMAJ TEHNIC. Violeta Alexandru, bilanț la sfârșitul lunii mai: 2,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1,8 milioane de angajați și profesioniști. Cine beneficiază în continuare de măsură
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a prezentant, miercuri, un bilanț al implementării măsurii șomajului tehnic, până la sfârșitul lunii mai. De această măsură pot beneficia, și după 1 iunie, și românii ale căror joburi sunt în domenii în care sunt în continuare restricții impuse în starea de alertă, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
„La sfârșitul lunii mai, România a reușit, aș putea spune, prin comparație cu alte țări europene, un rezultat foarte bun, în sensul în care, de la reglementare până la efectuarea plăților, a reușit să mobilizeze nu mai puțin de 2,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1,8 milioane de angajați și profesioniști”, a afirmat Violeta Alexandru, miercuri, într-o declarație transmisă online de la sediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Angajatorii au de ales între șomaj tehnic sau măsuri active de sprijin
„De la idee până la trimiterea banilor s-au scurs doar câteva săptămâni, timp în care atât ANOFM, cât și ANPIS s-au mobilizat, atât conducerea de la București, cât și din teritoriu. Știu că s-a comunicat, poate imperfect, dar s-au făcut toate eforturile de comunicare cu beneficiarii acestei măsuri acordată în perioada de stare de urgență și ulterior, stare de alertă, și mai știu că acolo unde cei care au solicitat au întâmplinat dificultăți, echipele celor două instituții au căutat să le rezolve de îndată și banii au ajuns la cei care aveau nevoie de ei”, a afirmat Violeta Alexandru.
Această facilitate este inclusă în actul normativ aprobat de Guvern, și publicat vineri în Monitorul Oficial. Ordonanța de Urgență nr. 92/2020 privind instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative, aprobată joi de Guvern și publicată vineri în Monitorul Oficial stabilește că pentru domeniile de activitate în care se menţin restricţii pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, acordarea indemnizaţiilor de șomaj tehnic se prelungeşte de la data de 1 iunie 2020, fără întrerupere, până la ridicarea restricțiilor.
Ministrul Muncii a dat exemple activitățile din domeniul spectacoleleor, concertelor cu public de peste 500 de persoane, atât în spații închis esau deschise, restaurantele cu spații închise, mall-urile cu syprafețe de peste 15.000 mp, activități de tip fitness, piscine în spații închise, sporturi de contact, grădinițele, creșele și transportul aerian.
Actul normativ adoptat de Executiv se axează însă pe instituirea de măsuri active, iar una dintre acestea este acordarea a 41,5 % din salariul de bază la revenirea din șomaj tehnic și sprijin pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani, tinerilor și a cetățenilor români reveniți în țară după pierderea locurilor de muncă din străinătate.
Conform ultimei raportări a Ministerului Muncii, din 28 mai, la acea dată erau aproximativ 595.000 de contracte de muncă suspemdate și aproape 430.000, încetate.
Unii dintre românii care reintră în șomaj tehnic sunt 1.100 de angajaţi de la secţiile Presaj şi Mecanică de la uzina Dacia din Mioveni, în perioada 2-30 iunie, din cauza lipsei comenzilor. Compania declară că activitatea este adaptată cererii comerciale.
Măsura vine la nici o lună de zile de când în fabrică a fost reluată integral activitatea. În fabrică lucrează 15.000 de oameni.