Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale București cere de urgență Guvernului să deblocheze angajările în sistemul de sănătate. Cel puțin în București, spitalele sunt la un pas de colaps din cauza crizei de personal și tăierilor de fonduri.
Astăzi, camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu din Capitală se află în pericol de a fi închisă din lipsă de personal. Spitalul este sub coordonarea ASSMB, însă, în urma ordonanței emise de guvernul Ciolacu, angajările au fost blocate încă de anul trecut – Oana Sivache, director general ASSMB.
Peste 40 de asistente și infirmiere au plecat de la Spitalul de Copii Gomoiu și nu au putut fi înlocuite, iar medicii, oricât de eroi ar fi, nu pot face miracole pentru salvarea de vieți și tratarea corespunzătoare a celor suferinzi. În ultimele trei săptămâni au fost diagnosticați cu gripă în jur de 500 de copii la unitatea sanitară, o medie aproximativă de 200 de cazuri pe săptămână. Mai mult, la camera de gardă vin între 120 și 170 de copii pe zi. Există doar 2 medici operaționali în camera de gardă. Și acesta este doar un caz, exemplifică comunicatul ASSMB.
În repetate rânduri, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a adresat Guvernului cereri pentru deblocarea posturilor în spitalele Capitalei. Aceste memorandumuri au fost transmise în luna iunie și apoi în noiembrie a anului trecut, fiind susținute de managerii a 19 spitale sub administrația lor. ASSMB a solicitat cu insistență deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în spitale și în administrația acestora, cerând totodată excluderea sectorului sănătății din măsurile de austeritate impuse prin ordonanță guvernamentală. Guvernul României a ales să ignore complet aceste solicitări.
Suntem în situația de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Spitalele nu mai au suficienți medici, asistente medicale și personal auxiliar. Este în pericol sănătatea românilor, fie că sunt pacienți sau cadre medicale. Lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, fiind obligați să lucreze suplimentar, ceea ce duce la epuizarea fizică și implicit la acordarea unui act medical deficitar – Oana Sivache
Niciun Guvern în lumea asta nu face economii din sănătatea propriului popor. Guvernul trebuie să protejeze sănătatea publică – este și un imperativ moral, nu doar o obligație legală. Este inacceptabil ca pacienții să fie tratați discriminatoriu în funcție de apartenența spitalului la Ministerul Sănătății, primării sau consilii județene, încheie Oana Sivache, director general ASSMB.
ASSMB face din nou un apel de urgență către Guvern, cerând soluții rapide pentru a preveni colapsul general din sistemul medical.