Spitalul modular COVID de la Lețcani, la un pas de a fi închis din nou. „Este frig şi pentru un om sănătos”
Autoritățile din Iași analizează și vor lua, cel mai probabil, o decizie vineri privind funcționarea spitalului modular COVID de la Lețcani, în contextul în care temperatura din saloane este mai scăzută decât este normal pentru îngrijirea bolnavilor.
Spitalul modular destinat tratării pacienților infectați cu COVID-19 ar putea fi înschis, scrie Ziarul de Iași, care precizează că o firmă specializată a analiza, joi, posibilitatea de a obţine o temperatură acceptabilă în saloane. Dacă se ajunge la concluzia că nu e posibil, vor fi mutaţi şi cei 30 de pacienţi rămaşi în această unitate, iar spitalul se va închide din nou.
Potrivit sursei citate, spitalul modular a stat mai mult închis decât deschis, după inaugurarea din octombrie 2020. A fost închis în ianuarie 2021 și redeschis în urmă cu o lună, pe 13 octombrie 2021, iar conform autorizaţiei primite de la Direcţia de Sănătate Publică, la spitalul modular Leţcani erau prevăzute 48 paturi pentru pacienţi COVID-19.
Instalaţia de climatizare nu a mai făcut faţă temperaturilor negative
În noaptea de miercuri, 10 noiembrie 2021, a început transferul a 26 de pacienţi către spitalele COVID şi suport-COVID din Iaşi fiindcă instalaţia de climatizare nu a mai făcut faţă temperaturilor negative, în contextul în care în ultima perioadă, temperatura în Iaşi a scăzut sub 0 grade.
„Instalația de căldură a Spitalului Lețcani este, după cum știm, este una inadecvată pentru temperaturile de la noi și având în vedere că în cursul nopților următoare temperaturile vor scădea sub zero grade trebuie să căutăm soluții de a preveni o astfel de situație”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, citat de Mediafax.
Uşile de la spital au fost adesea deschise, inclusiv noaptea, pentru a evita acumularea de oxigen în saloane, iar instalaţia nu a reuşit să urce temperatura. Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că temperatura a fost constant între 12 şi 19 grade și consideră că pacienţii nu pot fi trataţi în astfel de condiţii. „Este frig şi pentru un om sănătos, mai ales pentru un bolnav”, a declarat dr. Florin Roşu.
Potrivir sursei citate, operaţiunea de transfer a început în jurul orei 23.00, după cum a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, fiind implicate echipe de medici şi autospeciale de la SMURD şi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
Spre dimineaţă a fost transferat ultimul pacient dintre cei 26, în timp ce alţi patru au fost externaţi acasă, unde vor finaliza tratamentul, sub observaţia medicului de familie. 13 pacienţi au fost internaţi direct pe Terapie Intensivă, în timp ce alţi 13 au fost duşi în spitale suport-COVID, relatează sursa citată.
La Lețcani venise echipa medicală din Republica Moldova, formată din 22 medici și asistenți din cadrul Ministerului Sănătății dar și 8 paramedici și 1 medic SMURD din cadrul IGSU Republica Moldova, pentru a îi sprijini pe omologii lor români în vederea acordării asistenței medicale de specialitate pacienților pozitivi SARS-CoV-2.