Prima pagină » Social » Stai la bloc și ai fost INUNDAT? Află cine plătește și care sunt pașii de urmat

Stai la bloc și ai fost INUNDAT? Află cine plătește și care sunt pașii de urmat

Stai la bloc și ai fost INUNDAT? Află cine plătește și care sunt pașii de urmat

A locui la bloc vine și cu o serie de riscuri, mai mari ori mai mici, pe care fiecare și le asumă în momentul în care ajunge într-un apartament. Inundațiile sunt cele mai neplăcute evenimente, care se pot dovedi a fi și deosebit de distructive.

Calitate vieții la bloc va fi serios afectată de o scurgere de apă, ca să nu mai vorbim de integritatea imobilului.

Cine plătește în caz de inundație la bloc

Așadar, pentru toți proprietarii, inundațiile reprezintă o amenințare semnificativă.

În situația inundării unui apartament la bloc, responsabilitatea financiară și cine suportă costurile de reparații devine un subiect care generează discuții aprinse între proprietari. În cazul chiriașilor, aceștia îi solicită proprietarului imobilului să intervină, în caz de inundație.

Soluționarea amiabilă este posibilă și de preferat dacă apartamentul a fost inundat de vecinii tăi. Bineînțeles, pentru asta e nevoie să existe o comunicare eficientă între părți.

Mai întâi, se identifică sursa inundației, apoi trebuie făcut totul pentru a opri scurgerea apei. Abia în acest punct se evaluează pagubele provocate de indundație.

Pe de altă parte, este recomandată și documentarea vizuală a situației, realizând fotografii pentru o evaluare precisă și credibilă.

Iată ce pași trebuie să urmezi în cazul unei indundații:

  • Anunță asociația de proprietari responsabilă pentru imobilele din complexul în care stai;
  • Asociația de proprietari va întocmi un proces verbal pentru constatarea pagubelor;
  • Procesul verbal va fi semnat de tine și de vecinul care te-a inundat;
  • Caută o firmă de specialitate pentru estimarea valorii pagubei.

În cazul în care situația nu se rezolvă pe cale amiabilă, singura variantă legală rămasă va fi să îți acționezi în instanță vecinul care te-a inundat.

De asemenea, potrivit Legii nr. 196/2008, poți solicita, în calitate de proprietar de apartament, să fii despăgubit din Fondul de reparații al Asociației de proprietari.

Sfaturi de urmat când achiziționați un apartament

Cel mai bun sfat când achiziționați un apartament la bloc este să întocmiți o poliță de asigurare. În felul acesta, veți evita costurile proprii în cazul daunelor cauzate de inundații de la vecini.

În momentul în care achiziționați un apartament, asigurați-vă că apa circulă într-un mod controlat prin structura blocului, folosind conducte de alimentare, conducte de scurgere, chiuvete și bazine.

Ca să menținem integritatea construcției trebuie evitat contactul apei cu subsolurile, podelele și pereții.

La cel mai mic semn al vreunei defecțiuni este bine să efectuați rapid reparațiile pentru a preveni în timp util agravarea problemelor. Astfel, evitați daunele minore viitoarele cheltuieli costisitoare pentru lucrări mai ample de remediere.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și