Prima pagină » Social » Stai la curte și vrei să știi dacă poți păstra fructele din copacii vecinilor? Iată în ce CONDIȚII ai voie să faci asta

Stai la curte și vrei să știi dacă poți păstra fructele din copacii vecinilor? Iată în ce CONDIȚII ai voie să faci asta

Stai la curte și vrei să știi dacă poți păstra fructele din copacii vecinilor? Iată în ce CONDIȚII ai voie să faci asta

Dacă stai la curte și vrei să păstrezi fructele căzute pe propritatea ta din copacii vecinilor trebuie să știi că poți face asta, dar numai în anumite condiții.

Legislația este destul de clară în această privință și nu lasă loc de intepretări.

Când poți păstra fructele din copacii vecinilor

Astfel, potrivit legii, poți păstra fructele care cad în mod natural, pe proprietatea ta, din crengile care se întind peste gardul comun cu vecinul.

Mai mult de atât, legea îți dă dreptul să tai crengile care îți trec gardul, la fel și rădăcinile copacului.

Situațiile de acest fel,  referitoare la pomii ce trec gardul despărțitor dintre vecini, sunt reglementate în Codul civil, articolul 613, care vorbește despre distanța minimă pentru arbori.

„În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii”, arată legislaţia în vigoare.

La același articol, dar aliniatul 2, se stipulează dreptul proprietarilor deranjați de acești copaci de a cere „scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate”.

În fine, legea mai prevede și că „proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”.

Altfel, dacă te-ai întrebat vreodată cam cât de înalt ar trebui să fie gardul tău, ei bine, află că unii deja s-au confruntat cu problema asta. Totuși, Codul civil lămurește lucrurile în acest caz.

Construirea unui gard între vecini este necesară pentru a se evita intrarea nelegală pe terenul cuiva, dar și exploatarea terenului în mod nelegitim. În plus, gardul este necesar pentru protecție.

Citește AICI cât de înalt poate fi construit gardul dintre vecini.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și