Statul predă Cetățile dacice din Munții Orăștiei și pădurile din jur consiliilor județene. Care va fi noul regim al monumentelor UNESCO
Cetățile dacice din Munții Orăștiei – monument UNESCO – vor ieși din administrarea autorităților centrale. Acest ansamblu, care cuprinde 6 cetăți, va trece cel puțin temporar, în administrarea consiliilor județene, în acest caz, Hunedoara și Alba. Pădurile care înconjoară aceste situri arheologice inestimabile vor fi preluate gratis de la stat de autoritățile locale. În momentul de față, noua lege privind regimul juridic al Cetăților dacice a trecut de Senat și se află în dezbaterea Camerei Deputaților.
Conform noii legi, Cetățile dacice din Munții Orăștiei înscrise în inventarul domeniului public național și aflate în administrarea autorităților locale din Alba și Hunedoara vor fi preluate în domeniul public județean.
Scopul este întreținerea, consolidarea, conservarea și punerea în valoare, adică exploatarea turistică, a acestor monumente istorice, cele mai vechi de pe teritoriul României. Termenul pentru atingerea acestor obiective este de 7 ani de la promulgare. Dacă lucrările de restaurare și conservare nu vor fi atinse, Cetățile dacice se întorc în administrarea statului, adică a Ministerului Culturii.
De asemenea, pădurile din jurul cetăților aflate în proprietatea statului și administrate de Romsilva se scot definitiv din fondul forestier național, fără plată și fără compensare.
Cele șase Cetăți dacice – Monument UNESCO
Cetatea dacică de la Grădiștea de Munte, Sarmisegetuza Regia – capitala Regatului Dac – este localizată în satul Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara;
Cetatea dacică de la Costești – satul Costești, comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara;
Cetatea dacică de la Costești – Blidaru – satul Costești, comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara;
Cetatea dacică de la Luncani – Piatra Roșie – localizată în apropierea satului Alunu, comuna Boșorod, județul Hunedoara;
Cetatea dacică de la Bănița – satul Bănița, comuna Bănița, județul Hunedoara;
Cetatea dacică de la Căpâlna – Căpâlna – satul Căpâlna, comuna Săsciori, județul Alba.
Treizeci de ani de jaf și abandon
Reamintim, în ultimii 30 de ani, Ministerul Culturii a făcut doar lucrări de restaurare și arheologice minore, cât despre măsuri de protecție împotriva căutătorilor de comori nici nu a fost vorba. Mii de obiecte și monezi dacice – ceea ce poate reprezenta doar o mică parte din ceea ce a fost jefuit – au fost recuperate ulterior de autoritățile române.
Multe din comorile furate din acest ansamblu sunt pierdute pentru totdeauna, aflându-se în colecții particulare din Europa și America. De asemenea, hoții de lemne și hoții de piatră de construcții gata fasonată au desăvârșit prăpădul.
Citiți AICI textul integral al modificărilor care vor fi aduse legii.