Atunci când nu sunt depozitate corespunzător, sticlele din plastic suferă modificări care permit transferul de compuși chimici, chiar cancerigeni pentru consumatori, în lichidele pe care le conțin, explică specialiștii. Recent, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au retras de pe piață sute de mii de litri de băuturi, după ce au constatat nereguli privind condițiile de depozitare și comercializare.
Aproape 340 de operatori economici au fost sancționați recent de comisarii ANPC, din cei peste 450 controlați în cadrul unei ample campanii, de la finalul lunii iulie, privind modul în care sunt respectate drepturile consumatorilor la comercializarea, etichetarea, prezentarea şi publicitatea sucurilor, nectarurilor din fructe şi băuturilor răcoritoare, berii şi apei minerale, la nivelul întregii ţări.
Conform comunicatului ANPC, comisarii au aplicat 275 de amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 1,87 milioane de lei, şi 112 avertismente, după ce au descoperit o serie de abateri de la legislație în vigoare. În total, cantitatea de băuturi care urma să fie vândută controlată a fost de peste un milion de litri, din care pentru aproape o treime, aproximativ 350.000 de litri, operatorii economici nu au respectat normele. Astfel, o cantitate de aproximativ 33.000 de litri de băuturi a fost oprită temporar de la vânzare, iar peste 300.000 de lei, definitiv.
Potrivit comunicatului ANPC, citat de Agerpres, principalele abateri constatate de echipele de comisari ANPC au fost nerespectarea condiţiilor privind depozitarea şi comercializarea băuturilor menţionate, respectiv depozitarea acestora direct pe pavement sau depozitarea necorespunzătoare, sub acţiunea directă a razelor solare, precum şi comercializarea băuturilor în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători.
„Există anumite condiții de depozitare impuse de fiecare producător, condiții de depozitare care rezultă dintr-o fișă tehnică de securitate a produsului respectiv. În fișa tehnică de securitate sunt incluse temperaturile maximale la care produsul poate fi depozitat în condiții de siguranță, astfel încât să nu schimbe caracteristice esențiale”, a explicat Paul Anghel, directorul general al ANPC, în urma controalelor.
„În cadrul analizelor care se fac pentru potabilitatea apei, există niște temperaturi – între 22 și 37 de grade Celsius, și după aceste temperaturi, sau în afara acestor temperaturi, caracteristicile esențiale ale produsului se schimbă. Există posibilitatea să se creeze germeni patogeni sau nepatogeni, numărul total de germeni să fie modificat în condițiile în care fie este expus la temperaturi, cum au fost în situațiile prezentate la televizor, temperaturi caniculare, fie că sunt temperaturi foarte scăzute. De asemenea există riscul ca acele plastice, acel pet să elimine în lichid anumite substanțe care pot pune în pericol sănătatea oamenilor, pot deveni chiar cancerigene”, a detaliat Paul Anghel, citat de Digi24.
De asemenea, fizicianul Silviu Gurlui a subliniat că, în cazul depozitării pe termen lung, chiar și la temperaturi optime, cercetările arată că spre conținut sunt difuzați compuși chimici, mai mult sau mai puțin nocivi. „Cu atât mai mult, este evident, când temperatura crește spre 40 de grade, poate chiar mai mult, și incidența razelor solare crește, acestea pot fi un catalizator. Crește rata de migrare a compușilor chimici din pet. Sunt mai mulți compuși chimici care se regăsesc în astfel de pet-uri. Între cei mai importanți sunt cei pe bază de stibiu. O depozitare de până la șase luni poate să crească cantitatea de stibiu în apă, cu aproximativ 90%”, a spus fizicianul, potrivit sursei citate.
Incidența migrării acestor compuși este mai mare pentru apa carbogazoasă decât pentru apa plată, la fel și în cazul sticlelor mai mici, față de cele mai mari.
„Incidența razelor solare la amiază, deci atunci când și intensitatea radiațiilor solare este mai mare, și efectul poate fi de asemenea mai mare. Studiile arată că acest lucru afectează sănătatea oamenilor. Se ajunge la boli pulmonare, cardiace și de alte tipuri. Dacă incidența este mare, pe termen lung suntem expuși, pentru că acestea se adaugă la ce este în aer. Atunci putem să vorbim despre cancer pulmonar, de afecțiuni și tulburări ale aparatului reproductiv, despre o serie de mutații. Deci sunt factori cancerigeni”, a precizat fizicianul, pentru Digi24.
În cadrul campaniei din iulie, comisarii ANPC au mai constatat abateri precum: neafişarea preţurilor la loc vizibil, lipsa afişării preţului pe unitatea de vânzare sau pe unitatea de măsură; comercializarea a diferite băuturi răcoritoare la pahar sub denumirea „limonadă”, „granita” care, în realitate, erau siropuri cu aromă de lămâie sau alte arome, ce conţineau coloranţi alimentari ce pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora, conform comunicatului citat de Agerpres.
Printre neregulile constatate s-au mai numărat comercializarea a diverse băuturi răcoritoare la pahar lipsind afişarea gramajelor sau a ingrediente alergene (exemplu: bragă); lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare caracterizare a produselor comercializate sau a declaraţiei nutriţionale de pe eticheta produsului; lipsa informaţiilor privind denumirea şi/sau adresa sediului social al comerciantului sau a orarului de funcţionare, precum şi comercializarea unor produse având ambalajele deteriorate.
ANPC avertizează consumatorii să fie atenți la termenul de expirare a produselor pe care vor dă le cumpere și la condițiile de depozitare: