Studenții din România își propun să combată exodul de inteligență. Agenda și invitații Congresului organizației

Publicat: 17 05. 2022, 18:11
Congresul studenților, ediția 2021 / Sursa foto: Facebook - USR

Congresul Studenţilor din România (CSR), cel mai important congres studenţesc din ţară care reuneşte tineri din diferite colţuri ale României, organizat în format fizic sâmbătă, 21 mai, are drept tematică principală exodul de inteligență.

Uniunea Studenţilor din România organizează, în perioada 19-21 mai, cea de-a a XIV-a ediţii a Congresului Studenţilor din România se va desfăşura în format fizic, sâmbătă, în Sala C.A. Rosetti din cadrul Palatului Parlamentului.

Potrivit organizației studențești, evenimentul se va desfășura sub forma prezentării unei rezoluții create de cinci Grupuri de Lucru: academic-educațional, egalitate de șanse, digitalizare, dezvoltare regională și mediu, respectiv economic. Acestea au analizat problema Exodului de Inteligență – în engleză „Brain drain” – și au formulat soluții implementabile și fezabile, prin modificarea cadrului legislativ în vederea ameliorării acestui fenomen.

„Cu cât vom acţiona mai repede, cu atât vom preveni impactul unei viitoare tragedii”

Conform statisticilor citate, România se clasează pe locul 2 la numărul de persoane ce au emigrat către alte ţări cu scopul de a studia, lucra sau locui. Această problemă a început odată cu anii 90 când graniţele s-au deschis şi oamenii au simțit atracția unor standarde de viață superioară în țările vestice.

„Într-un timp foarte scurt emigraţia a devenit un fenomen de masă în România. În prezent se resimte impactul masiv al migraţiei în toate domeniile pilon ale ţării. Acum a sosit momentul să ne implicăm în mod activ în combaterea lui. În cadrul CSR ne dorim să facilităm dialogul dintre generaţia tânără şi forurile decizionale ale statului. Cu cât vom acţiona mai repede, cu atât vom preveni impactul unei viitoare tragedii şi vom spori speranţele ţării noastre”, se arată în invitația USR.

Datele Institutului Național de Statistică citate de USR arată că, în 2020, aproximativ 25.000 de tineri cu vârstele cuprinse între 20-24 de ani au părăsit România. Deși numărul pare alarmant, acesta este în scădere în comparație cu datele din 2019, când peste 30.000 de tineri au ales meleagurile străine.

Printre invitații evenimentului se numără

  • Oana Țoiu, președinte al Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților
  • Anca Dragu, în senator, fost președinte al camerei superioare a Parlamentului și fost ministru al Finanțelor Publice
  • Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, premier, liderul partidului Forța Dreptei
  • Nicoleta Popa, coordonator al Departamentului de Proiecte Învățământ Universitar Erasmus+