Prima pagină » Social » STUDIU | Doar 1 din 10 români ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuința

STUDIU | Doar 1 din 10 români ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuința

STUDIU | Doar 1 din 10 români ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuința

Numai o mică parte din români pot să suporte financiar eventuale reparații în cazul unui dezastru, arată cel mai recent studiu realizat la comanda asigurărilor, dar publicității vineri, cu prilejul Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre.

Doar 11% dintre români ar putea face față, din punct de vedere financiar, costurilor cu repararea sau înlocuirea bunurilor afectate de un potențial dezastru care le-ar afecta locuința, rezultă din cel mai nou studiu sociologic  realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) pentru Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Mai mult, 80% dintre respondenți au declarat că știu ce ar trebui să facă în caz de cutremur pentru a se proteja și a rămâne în siguranță, arată același studiu. Aceeași pondere consideră și că locuința lor este rezistentă și foarte rezistentă în situația producerii unui cutremur. În același timp, doar 30% dintre români dețin un kit de prim-ajutor pe care l-ar putea folosi dacă ar avea loc un cutremur.

„Azi, de Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre, ne reamintim că România este una dintre țările europene cele mai expuse și readucem în prim-plan importanța existenței unor soluții de protecție financiară dedicate proprietarilor de locuințe”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

Cât costă o asigurare

Proprietarii de locuințe care vor să fie protejați în eventualitatea producerii unui cutremur și a altor riscuri catastrofale naturale, de tipul inundațiilor și alunecărilor de teren trebuie să încheie polița obligatorie PAD, care poate oferi un sprijin financiar până în limita a 10.000 euro, respectiv 20.000 euro, în funcție de tipul construcției.

La 30 septembrie era în vigoare 1,97 de milioane de polițe obligatorii, dintre care peste 1,2 milioane, pentru apartamente. 20% dintre acestea sunt încheiate în București.

„O poliță de asigurare facultativă pentru locuință oferă un nivel suplimentar de protecție față de cea obligatorie, acoperind la valoarea reală a locuinței eventuale daune produse de dezastrele naturale, și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute – inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice”, a adăugat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăți în cadrul UNSAR.

UNSAR, înființată acum aproape 20 de ani, reprezintă 21 de companii de profil, care dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Membriii UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1.8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și