Platformele de social media elimină mai puțin de o postare din 10 raportate ca dezinformare „periculoasă” referitoare la coronavirus, sugerează un nou studiu.
Teoriile conspirației au declanșat proteste în mai multe țări din lume în contextul pandemiei de coronavirus. Unii pretind că pandemia este falsă sau o uneltire secretă a marilor puteri, însă, în acest timp, există și foarte mulți profitori care vând tratamente false și le solicită oamenilor să nu respecte sfaturile și recomandările oficiale, scrie The Independent.
Cercetătorii au descoperit peste 600 de postări despre teorii ale conspirației referitoare inclusiv la tehnologia 5G pe platforme precum Facebook, Instagram și Twitter în lunile aprilie și mai.
Însă, din acestea, doar 6% au fost șterse, în timp ce 1% din ele au fost raportate la dezinformare, dar nu au fost șterse. De asemenea, 2% din conturi care au postat conținut fals au fost șterse. Per total, 91% din postările raportate nu au fost șterse.
The Centre for Countering Digital Hate (CCDH), care a publicat cercetarea, a acuzat platformele online de „micșorare a responsabilității” de a opri răspândirea dezinformării „periculoase”.
„Giganții din social media au pretins de multe ori că vor trata cu seriozitate dezinformarea referitoare la coronavirus, dar acest nou studiu arată că, deși au identificat acest tip de postări, nu au reușit să și acționeze în privința lor”, a declarat directorul executiv al CCDH Imran Ahmed.
„Sistemul lor de a raporta dezinformarea și de acționa pur și simplu nu se potrivește cu scopul”, a mai punctat acesta.
„Dacă giganții din social media cntinuă să publice dezinformări pe site-urile lor, atunci politicienii ar trebui să îi tragă la răspundere prin impunerea unor sancțiuni financiare la fel de mari precum costurile din sistemul de sănătate, de pompieri, de poliție și alte domenii afectate de dezinformare, dar ar trebui și să implementeze reguli mai stricte și mai rapide”, a mai explicat directorul executiv al CCDH Imran Ahmed.