Prima pagină » Social » Sunt întârzieri la plata salariilor bugetarilor. Doar 60% din drepturi au fost virate la timp. Explicația Ministerului Finanțelor Publice

Sunt întârzieri la plata salariilor bugetarilor. Doar 60% din drepturi au fost virate la timp. Explicația Ministerului Finanțelor Publice

Sunt întârzieri la plata salariilor bugetarilor. Doar 60% din drepturi au fost virate la timp. Explicația Ministerului Finanțelor Publice
Sursa foto: Shutterstock

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) dă asigurări, într-un comunicat de presă privind întârzierea plății unor salarii în sistemul bugetar, că dispune de fondurile necesare pentru a acoperi toate drepturile salariale.

Reprezentanții MFP au anunțat, sâmbătă, că, din motive obiective, în data de 13 mai 2022, s-au înregistrat disfuncționalități ale sistemelor informatice partajate care asigură transferul sumelor în sistemul bancar, precum și în sistemul de plăți interbancare, înregistrându-se întârzieri parțiale la plată.

„Precizăm că 60% din obligațiile de plată au fost realizate la timp, iar restul operațiunilor de transfer se vor realiza luni, 16 mai 2022. În toate cazurile este vorba de termene de plată scadente în zilele de 14 și 15 mai a.c. Regretăm neajunsurile create și le dăm asigurări tuturor celor afectați că depunem toate eforturile pentru ca astfel de disfuncționalități tehnice să nu se mai repete”, a transmis instituția.

Numărul bugetarilor a crescut, la fel și câștigurile salariale

Conform datelor MFP, numărul de posturi ocupate in instituțiile și autoritățile publice în luna martie 2022 se ridică la 1.267.973. Cele mai multe, 811.569 de posturi erau în administrația publică centrală.

Numărul era cu 2.251 mai mare comparativ cu luna precedentă (1.265.722) și în creștere de la cele 1.262.318 din decembrie 2021.

Ministerul Finanțelor / Sursa foto: Ministerul Finanțelor Publice

Ministerul Finanțelor / Sursa foto: Ministerul Finanțelor Publice

Posturi Ocupate Martie 2022 by Gandul.info on Scribd

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în luna martie 2022, în sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+2,9%), administraţie publică (+2,2%), respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (+0,6%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

În martie 2022, câștigul salarial mediu a fost, pe domenii:

  • Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public – 8.936 lei brut, respectiv 5.298 lei net
  • Învățământ – 6.663 lei brut, 3.926 net
  • Sănătate și asistență socială – 7.180 lei brut, 4.242 lei net

În luna martie, per ansamblul economiei, câştigul salarial mediu brut a fost 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decât în luna februarie 2022. Câştigul salarial mediu net a fost 3.937 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.968 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.079 lei).

De precizat că, potrivit metodologiei INS, informaţiile referitoare la „sectorul bugetar” se referă la statisticile din activităţile economice (agregate după activitatea omogenă) conform CAEN Rev.2 de administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială (inclusiv sector privat pentru învăţământ – cca. 3,6%, respectiv sănătate şi asistenţă socială – cca. 11,2%), exclusiv forţele armate şi personalul asimilat (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații etc.).

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și