Peste o jumătate de milion de minori copilăresc în România fără cel puțin un părinte. Dintre aceștia, 184 de mii sunt lăsați de ambii părinți plecați la muncă în străinătate în grija rudelor, bunici, în cea mai mare parte. Mai mult de jumătate din românii duși pe pustii pentru o viață mai bună nu-și permit să-și petreacă nici măcar o zi pe an cu copiii lor, în vacanță în România sau în străinătate, din cauza dificultăților materiale. Vacanțele de vară ale celor mici coincid, din păcate, cu perioadele cele mai încărcate ale părinților, vorbim de cei angajați în construcții, agricultură, turism, servicii.
Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate. Conform estimărilor, per total 184.000 dintre aceştia sunt total lipsiți de îngrijirea directă a părinților, având fie ambii părinți, fie părintele unic susținător al familiei plecat la muncă în străinătate (iunie 2021-iunie 2022).
Mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează în alte țări pot veni să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România, susține studiul realizat de Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române.
Alina, unul din copiii din programele organizației a spus pentru Salvați Copiii, cât de importantă este pentru ea comunicarea cu mama aflată la distanță: „De fiecare dată când pleacă mama, parcă rămân fără aer… e ceva greu, aici, în piept, care nu mă lasă să respir. Dacă n-aș reuși să o văd pe cameră în fiecare seară, cred că aș plânge întruna. Așa, măcar o văd și îi povestesc mereu ce fac, ce note iau, îi zic când mă supără bunicul, când mă cert la școală cu E., prietena mea. Și ea mereu îmi ia apărarea”.
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România: „Distanța fizică dintre copil și părintele nevoit să muncească în alte țări nu trebuie dublată de cea emoțională, mai ales că acum e acea etapă în care copiii încep să-și înțeleagă emoțiile și învață cum să reacționeze la situații negative. Miza noastră este aceea de a încuraja apropierea dintre părinte și copil, chiar și acolo unde distanța geografică este mare. Mai mult, ritualul revenirii părintelui acasă, lângă copil, pentru vacanțe, este unul deosebit de important, pentru că reface legături afective cruciale pentru copil”.
„Situația copiilor rămași în țară, în vreme ce părinții lor muncesc în alte state este una complexă, care privește atât vulnerabilitatea socială, cât și pe cea psiho-emoțională. De aceea sunt cruciale menținerea comunicării cu părinții și petrecerea de timp de calitate împreună, în așa fel încât copilul să redobândească sentimentul de normalitate afectivă”, spune, la rândul său, Mihai Gafencu, președinte al organizației Salvați Copiii România.
Principalele țări în care lucrează mamele sunt Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%), iar principalele state în care lucrează tații sunt Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%).
Principalul motiv pentru care nu vin în vacanță: lipsa banilor pentru concediu, corelată cu faptul că au venit/vor veni în altă perioadă a anului (Paşte, Crăciun) şi lipsa posibilităţii de a îşi lua liber în perioada verii.
În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, conform studiului:
Doar 42% dintre părinţii care se întorc temporar în ţară au în plan contactarea şcolii în care învaţă copilul – discuţii cu învăţătorul, dirigintele, profesorii, 39% au în plan rezolvarea a diferite probleme familiale, 42% rezolvarea a diferite probleme administrative, 20% rezolvarea a diferite probleme medicale.
Ancheta a fost realizată prin intervievarea aparţinătorilor – fie rude/alte persoane în grija cărora au rămas copiii, fie părintele rămas în ţară, susține asociația Salvați Copiii.
Foto: Salvați Copiii
Documentul de care copiii românilor plecați în străinătate nu vor mai avea nevoie