Pagubele cauzate de tăierile ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva au totalizat 7,3 milioane de lei în primele trei trimestre ale anului 2024, la care se adaugă alte 4,3 milioane de lei care reprezintă prejudiciul estimat ca urmare a tăierilor ilegale din pădurile private administrate de regia națională, arată reprezentații Romsilva.
În primele trei trimestre ale anului 2024, în pădurile proprietate publică a statului au fost efectuate 10.459 de controale în teren, iar volumul total de material lemnos tăiat ilegal s-a ridicat la 14.671 metri cubi (mc), generând pagube de 7,3 milioane lei, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O parte din acest volum, reprezentând 3.984 mc, a fost imputat personalului silvic”, au precizat potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Romsilva, citați de Agerpres.
În pădurile administrate pentru alţi proprietari în baza contractelor, Romsilva a efectuat 20.952 de controale în perioada menţionată, identificând un volum de 8.807 mc de masă lemnoasă tăiată ilegal, cu un prejudiciu de 4,3 milioane lei, în scădere cu aproape 5,8% faţă de anul trecut. Din acest total, 2.105 mc au fost imputaţi personalului silvic.
„Până în prezent, s-au aplicat 42 de sancţiuni disciplinare, dintre care 6 au dus la desfacerea sau suspendarea contractelor de muncă. În plus, au fost impuse 191 de penalizări în valoare de 133.266 lei”, potrivit Romsilva.
În ceea ce priveşte controlul circulaţiei materialului lemnos, în perioada menţionată s-au desfăşurat 60.935 acţiuni, 9.310 fiind în colaborare cu Poliţia Română. După aceste verificări s-au confiscat 10.836 mc de material lemnos şi s-au aplicat amenzi de peste 2,6 milioane lei.
Romsilva semnalează, totodată, trei cazuri de agresiune împotriva personalului silvic implicat în activităţi de pază în primele nouă luni din 2024, dintre care două în prima jumătate a anului.
În total, până la finele lunii septembrie au fost întocmite 2.919 procese-verbale pentru infracţiuni silvice, dintre care 34 au fost deja soluţionate.
Pentru a asigura legalitatea în exploatarea forestieră şi prevenirea infracţiunilor silvice, personalul de specialitate din cadrul regiei a efectuat şi 126 controale la instalaţiile de debitare şi depozite, 114 fiind realizate cu sprijinul Poliţiei Române. Acţiunile au condus la confiscarea a 1.565 mc material lemnos şi aplicarea de amenzi în valoare de 452.000 lei.
Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, însemnând 48% din pădurile ţării şi asigură servicii silvice, în baza contractelor, pentru circa un milion hectare de păduri deţinute de alţi proprietari. Toate pădurile în proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale
„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va continua să întreprindă acţiuni ferme pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor silvice, în colaborare cu Poliţia, Jandarmeria şi alte instituţii abilitate, asigurând paza şi protecţia fondului forestier şi personalului silvic.
Raportul privind analiza modului de îndeplinire a Programului de activitate al R.N.P. – Romsilva pentru 6 luni ale anului 2024 detaliază situația tăierilor ilegale și măsurile luate.
Programul de regenerare a fondului forestier proprietatea publică a statului și administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prevede regenerarea, în 2024, în cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă, a 12.047 hectare, din care 8.158 prin regenerări naturale și 3.889 prin lucrări de împăduriri.
În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 72.330 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 48.604 hectare prin regenerări naturale și 23.726 hectare prin lucrări de împăduriri, pentru toate lucrările curente de regenerare, lucrări de împăduriri, refaceri și completări, fiind utilizați circa 132 milioane de puieți forestieri, produși în pepinierele silvice proprii.
Sursa foto: Romsilva
Citiți și: