În România, orice este posibil, chiar și să conduci vreme de 23 de ani cu un permis fals. Nu se poate? Întrebați-l pe Marian P., din Medgidia, a cărui poveste merită cunoscută.
El a circulat vreme de 23 de ani pe drumurile publice folosind un permis auto fals. Și niciun polițist nu l-a deranjat vreodată.
Bărbatul din județul Constanța are permisul de conducere suspendat încă din anul 1998, dar vreme de 23 de ani, până în 2021, el a tot fost șofer, circulând în baza unui permis fals, emis în Grecia.
De câteva ori, polițiștii l-au oprit în trafic, dar mereu a scăpat prezentând la control permisul fals luat din Grecia.
Însă, cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, și norocul lui Marian P. s-a sfârșit în 30 septembrie 2021, pe la prânz. La o verificare de rutină, polițiștii rutieri au tras pe dreapta un autoturism marca Volkswagen, cerând actele la control. Cum a mai făcut și altădată, Marian P. a prezentat permisul de conducere elen.
Căutarea în baza de date a MAI a scos la iveală că Marian P. figurează înscris în evidențele Poliției ca neavând permis de conducere emis de autoritățile române.
Bărbatul, fără să-i solicite vreunul dintre polițiști, le-a prezentat acestora o copie a permisului de conducere numărul C053367T, eliberat de I.P.J. Constanța la data de 20.02.1998, categoria B, pe numele lui. Această greșeală pare-se că i-a venit de hac, căci verificarea în evidențele Poliției Medgidia au arătat că permisul lui Marian P. este suspendat încă din 1995.
Culmea este că, tot în acel an, în aprilie și în august, el mai fusese oprit de două ori în trafic, dar de fiecare dată a prezentat permisul de conducere despre care susținea că este emis de autorităţile din Grecia. Bărbatul chiar a fost amendat, dar pentru defecțiuni la sistemul de iluminare-avertizare, respectiv depășirea vitezei cu 21-30 km/.
În timpul verificărilor întreprinse, autoritățile din Grecia au comunicat părții române că în baza lor de date nu există niciun permis de conducere emis pe numele lui Marian P.
Trimis în judecată, șoferul constănțean a scăpat doar cu o condamnare la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare (decizia nu este definitivă). Instanţa a ținut cont de faptul că inculpatul este la prima „întâlnire” cu legea penală și a avut o atitudine sinceră, de recunoaştere şi regret pentru ceea ce a făcut, atitudine menţinută pe tot parcursul urmăririi penale şi în faza de judecată.