Prima pagină » Social » TURISM. Orban promovează petrecerea concediului în România: „Avem atâtea locuri frumoase de văzut”

TURISM. Orban promovează petrecerea concediului în România: „Avem atâtea locuri frumoase de văzut”

TURISM. Orban promovează petrecerea concediului în România: „Avem atâtea locuri frumoase de văzut”
Premierul laudă locurile pe care le poate oferi România pentru petrecerea concediului

Ludovic Orban îi îndeamnă pe români să aleagă să își petreacă, în acest an, concediul în țară. Este o recomandare pentru susținerea turismului autohton, pe lângă măsurile luate pentru gestionarea pandemiei, a spus, vineri, premierul.

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că, potrivit unui sondaj, 80% dintre români vor să-şi petreacă concediul în România, decât în alte ţări.

„Chiar recomandarea mea este şi din cauza epidemiei, dar şi pentru a da dovadă de susţinere pentru turismul autohton, să îşi petreacă concediul în România, pentru că avem atâtea locuri frumoase de văzut”, a spus premierul, vineri, într-o conferință de presă prilejuită de semnarea Contractului de proiectare și execuție pentru finalizarea Autostrăzii Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borș.

Orban: „Haideţi să mergem anul ăsta în locurile în care n-am fost din România”

„Dacă fiecare dintre noi ne gândim unde n-am fost din superbele locuri pe care le are ţara asta, haideţi să mergem anul ăsta în locurile în care n-am fost din România şi să ne petrecem concediul în ţara noastră, ca să şi sprijinim turismul autohton şi mai ales şi vedem cu ochii noştri atâtea frumuseţi pe care le are România”, a subliniat Ludovic Orban.

Declarațiile premierului vin în contextul în care, în prezent, în actuala variantă a stării de alertă, cei care revin dintr-o călătorie internațională, cu câteva excepții, trebuie să intre în izolare la domiciliu/carantină timp de 14 zile, iar transportul aerian este suspendat spre și dinspre 12 state, potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

Premierul a detaliat, joi seara, care sunt restricţiile care vor fi ridicate începând cu 15 iunie. Se vor putea redeschide mall-urile, piscinele exterioare, grădiniţele şi afterschool-urile și nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări. Nu se vor deschide, totuși, restaurantele în spații închise, iar acesta este una dintre măsurile criticate de hotelieri, care au anunțat chiar că vor să dea în judecată Guvernul din această cauză.

Evaluare săptămânală a riscului epidemiologic

În ceea ce privește prelungirea stării de alertă, Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre. Nevoia acestei măsuri a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis, după o ședință cu premierul și membri ai Executivului.

Astfel, restricțiile vor putea fi ridicate, după 15 iunie, după o analiză pentru fiecare țară în parte, în funcție de un coeficient discutat și adoptat ieri.

„În ceea ce priveşte traficul aerian, suntem într-o discuţie cu dl ministru al transporturilor care susţine un punct de vedere, evident, zona sanitară, care susţine un punct de vedere bazat, să spun, pe argumente de natură sanitară, epidemiologică. Dl ministru al transporturilor are o poziţie fundamentată pe argumente strict de natură economică. Se va găsi o linie de mijloc. Ce pot să vă spun cert este că am adoptat o hotărâre de guvern, în şedinţa de guvern de ieri, această hotărâre de guvern a instituit o măsură. INSP, pe baza unei metodologii de analiză a nivelului de răspândire al epidemiei celorlalte ţări, facem un clasament al ţărilor cu un coeficient care se calculează în funcţie de numărul de infectări mediu timp de 14 zile la nivelul de locuitori, e un sistem de calcul. Toate ţările care vor fi sub 5 coeficient, practic, legătura între România şi ţările respective nu va mai genera nici o interdicţie, adică persoanele care vin din ţările respective sunt libere să intre în ţară şi nu se va mai dispune măsura izolării sau a carantinării la cerere, cum avem astăzi”, a spus premierul.

„Mi-e greu să vă dau o listă a ţărilor, pentru că noi – mecanismul stabilit prin hotărârea de guvern – este: INSP face evaluarea şi decizia privitoare la ţările pentru care se liberalizează circulaţia între România şi ţările respective, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, această evaluare se face săptămânal şi săptămânal unele ţări o să treacă de 5, alte ţări, cele mai multe, /…/ nivelului de răspândire, o să treacă treptat. Sunt multe ţări din Europa şi nu numai, şi din jurul Europei, care au acest indicator sub 5 şi pentru care nu va mai exista obligativitatea izolării la domiciliu. De asemenea, în relaţia cu aceste ţări nu vor mai exista restricţii în ceea ce priveşte traficul aerian. Adică se vor redeschide zborurile către ţările respective. Dar repet, asta va fi o decizie săptămânală, care va fi pe baza evaluării făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi va fi decisă în CNSSU, unde este membru și dl ministru al transporturilor”, a precizat Ludovic Orban.

În ședința de joi, premierul a nominalizat trei ţări cu un nivel redus de răspândire a noului coronavirus, respectiv Austria, Bulgaria, Grecia.

Lucian Bode: Putem vorbi de ridicarea restricţiior către şi dinspre Germania, Austria şi Elveţia

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, prezent la același eveniment cu premierul, a detaliat schimbările privind traficul aerian previzibile după 15 iunie.

„Dacă ne raportăm strict la coeficientul de cinci, despre care a vorbit domnul prim-ministru, din cele 12 state, practic, după publicarea hotărârii de guvern şi hotărârea CNSU, putem vorbi de ridicarea restricţiior către şi dinspre Germania, Austria şi Elveţia. Sigur că, săptămânal, vom evalua acest indicator, în baza analizei ştiinţifice date de către INS, şi vom lua decizii în CNSU, eu susţinând cu toată convingerea reluarea zborurilor, așa cum am procedat şi pe intern, a doua zi după ce s-a ridicat starea de urgență, am reluat toate zborurile pe intern”, a spus Lucian Bode.

Potrivit ministrului, anul trecut, într-o zi de mai, au fost 63.000 de pasageri pe toate zborurile interne şi internaţionale. În 18 mai, când au fost reluate zborurile pe intern, am avut 1800, 20 de zboruri interne şi internaţionale. „Traficul aerian s-a prăbușit, 95% a scăzut și ne dorim să revenim cu traficul aerian, atât pentru industria aeroporturilor din România, cât şi pentru companiile aeriene”, a conchis ministrul.

De altfel, Comisia European a recomandat statelor membre ale spațiului Schengen și statelor asociate spațiului Schengen să elimine controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020 și să prelungească restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE până la 30 iunie.

„După eliminarea tuturor controalelor la frontierele interne în Uniune, propunem o abordare clară și flexibilă în vederea eliminării restricțiilor privind călătoriile către UE începând cu 1 iulie. Călătoriile internaționale sunt esențiale pentru turism și afaceri, precum și pentru reconectarea cu familia și prietenii. Deși va trebui să fim cu toții atenți în continuare, a venit timpul să facem pregătiri concrete pentru ridicarea restricțiilor față de țările a căror situație sanitară este similară cu cea a UE și pentru reluarea operațiunilor legate de vize”, a spus comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și