Un bărbat din Buzău a ținut cadavrul mamei lui câteva luni în grădină, pentru a-i încasa pensia
Un bărbat, „cunoscut consumator de alcool” dintr-un sat din județul Buzău a fost descoperit că își ținuse mama decedată în gradină, timp de câteva luni, pentru a-i încasa pensia.
Polițiștii din Buzău au descoperit cadavrul femeii, în vârstă de 90 de ani, în grădina casei din satul Puiești, acoperit cu un morman de vegetație. Ancheta a pornit la sesizarea poștașului care aducea pensia femeii și pe care nu o mai văzuse de câteva luni.
Astfel, polițiștii au început o anchetă legată de o posibilă crimă. Suspectul, iiul femeii, în vârstă de 51 de ani, fost dat în vileag de factoriul poștal, căruia i s-a părut suspect că bărbatul încasează cu regularitate pensia bătrânei, relatează Adevărul.
Bărbatul i-a spus poştaşului că mama lui este la pat, bolnavă, iar când acesta a cerut să o vadă bărbatul a refuzat, sub pretextul că nu-i curăţenie în casă şi miroase cam urât. În urma sesizării, poliștiștii au găsit cadavrul femeii în grădina casei în care locuia cu fiul său, acoperit cu un morman de vegetaţie uscată.
„Poliţiştii Secţiei 8 Râmnicelu au fost sesizaţi direct de către factorul postal din comuna Puieşti despre faptul că, de mai multe luni nu a mai observat o bătrână de 90 ani. Din primele verificări a rezultat că bătrâna ar fi decedată din primăvara acestui an, iar fiul său, de 51 ani, cunoscut ca şi consumator de alcool, a dus-o în gradina casei şi a acoperit-o cu vegetaţie, pentru a încasa pensia în continuare”, potrivit unui comunicat al IPJ Buzău.
Care e principala ipoteză
Datele preliminare arată femeia ar fi decedată încă din primăvară. Moartea naturală este principala ipoteză, din moment ce pe cadavru nu au fost găsite urme vizibile de violenţă, dar nu este exclusă varianta unei crime, cercertările fiind în derulare.
Potrivit sursei citate, există indicii că fiul bătrânei ar fi ascuns decesul doar pentru a încasa în continuare pensia.
Conform statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pensia medie pentru pensionarii agricultori – în care se încadra bâtrâna, cel mai probabil – era, în septembrie, de 673 de lei, conform deciziei. CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii ale căror venituri cumulate din pensii și indemnizații sunt sub 800 de lei, încasează lunar această sumă, numită indemnizație socială pentru pensionari.
Per ansamblu, în urma controalelor de anul trecut, la nivel național, ale responsabililor Casei Naționale de Pensii s-a descoperit că o sumă de aproape 220.000 de lei reprezintă un prejudiciu, dipă ce a fost plătită eronat cu titlul de prestații de asigurări sociale către persoane care nu îndeplinesc condițiileprevăzute de lege, respectiv plăți restante eronate și nesuspendarea plății ăn cazurile prevăzute de lege, conform raportului pe 2020 al CNPP.