Prima pagină » Social » Un bărbat din Constanța și-a scos porcul la VÂNZARE pe Internet. Câți lei cere

Un bărbat din Constanța și-a scos porcul la VÂNZARE pe Internet. Câți lei cere

Un bărbat din Constanța și-a scos porcul la VÂNZARE pe Internet. Câți lei cere

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și, dincolo de goana pentru cadouri, românii sunt atenți și la prețurile alimentelor. În special produsele din carne de porc sunt căutate în această perioadă.

Pe Internet, anunțurile cu porci de vânzare s-au înmulțit.

În același timp, și legea s-a schimbat, comercializarea animalelor făcându-se acum în condiții mult mai stricte.

Românii vor porc direct de la producător

Românii înclină să cumpere un porc întreg și caută să-l achiziționeze direct de la producător, remarcă și replicaonline.ro. Dincolo de prețul mai mic, contează și calitatea cărnii, spun mulți.

De anul acesta, legea care reglementează vânzarea porcilor crescuți în gospodării s-a schimbat. Printre altele, crescătorii sunt obligați să întocmească un dosar pentru a putea vinde animalele în piețe.

Totuși, având în vedere nemulțumirile crescătorilor, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a decis ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, porcii crescuți în gospodării să poată fi comercializați de către persoanele fizice.

„Sigur, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a spus ministrul Florin Barbu.

În Constanța, arată sursa citată, prețurile variază între 14 și 15 lei/ kg, asemănătoare cu cele practicate în 2022.

Un astfel de crescător a vorbit pentru replicaonline.ro despre anunțul postat pe Internet. El spune că are la vânzare un porc de 120 de kilograme, crescut cu hrană naturală.

„Vând kg (n.r. – kilogramul de carne de porc) cu 14 lei. Sunt din Băneasa, am porci de toate neamurile. Nu am mașină, nu asigur transport. La noi nu s-a simțit nimic, nici cu acte, nici fără acte, noi nu avem nici o treabă aici. Nu am acte, nu am treabă cu îmbolnăvirile la porci, mănâncă bine”, spune crescătorul.

La un calcul simplu, vedem că el cere 1680 de lei pentru un porc întreg de 120 de kilograme.

Pe de altă parte, ANSVSA le reamintește tuturor crescătorilor de porci importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și