Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentri Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță rechemarea unui nou produs de pe piață, ca urmare a unui nivel prea ridicat al oxidului de etilenă, un pesticid cancerigen. Este vorba de un desert produs de un mare lanț de retail, după ce, săptămâna trecută, mai multe loturi de înghețată au fost retrase de pe piață.
Câteva zeci de cutii de desert cu miez de bezea, parte a unui lot, produs de Cora, sunt rechemate de la clienți. Acestea au fost comercializare în patru magazine Cora, dintre care 2 în București (Lujerului și Sun Plaza), unul din Bacău și unul din Constanța.
„Dacă ați achiziționat aceste produse, vă rugăm să nu le consumați și vă așteptăm la Serviciul Clienți în orice magazin cora, pentru returnarea și rambursarea acestora. Chiar dacă nu mai dețineți bonul fiscal care să ateste cumpărarea acestor produse, veți primi contravaloarea acestora”, este anunțul publicat de ANSVSA în secțiunea de pe site dedicată retragerilor/rechemărilor de produse. Motivul anunțat este „prezenţa oxidului de etilenă peste limita admisă legal”.
Rechemare_produs_desert_bezea_CORA by Gandul.info on Scribd
Pe lista retragerilor a apărut sâmbătă și înghețata Milka, potrivit unui anunț ANSVSA. „Froneri Ice Cream Polonia, în calitate de producător al produselor enumerate mai sus, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la o problemă de reglementare referitoare la un număr mic de loturi de ingrediente stabilizatoare pe bază de plante, utilizate în producția sa de înghețată și care a afectat, de asemenea, un număr de producători, deoarece acesta este un ingredient comun utilizat la fabricarea înghețatei. Loturile respective de ingredient stabilizator depășesc limitele legale permise de reglementările în materie pentru oxidul de etilenă”, a precizat compania.
„Stabilizatorii pe bază de plante utilizați de Froneri sunt livrați ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite și sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele noastre finite, astfel încât este considerat foarte puțin probabil să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor. Producția de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită. Conform reglementărilor în vigoare, produsele afectate aflate sub controlul nostru au fost plasate în carantină, și am început o campanie de retragere a acestora”, au precizat reprezenții producătorului.
Desertul pe bază de bezea și înghețata Milka sunt cele mai recente din seria de retrageri din ultimele zile cauzate de același compus. Lanțul Auchan anunța, miercuri, că Mars a inițiat procedura de rechemare a mai multor produse din gama sa de înghețată, din cauza prezenței oxidului de etilenă. „ESTE IMPORTANT că, deși nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, Mars foloseste doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele de înghețată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din înghețată este minimal și mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă”, transmitea Auchan, care a atașat lista loturilor care au fost afectate și pentru care cumpărătorii pot cere contravaloarea achitată.
Tipurile de înghețată produse de Mars – Snickers, Bounty, Twix – au fost rechemate în ultima săptămână și de lanțurile Cora și Mega Image .
În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a solicitat retragerea produselor care conțin aditivul numit roșcovă, care ar fi conține oxid de etilenă, potrivit unui comunicări a forului comunitar.. Directorul ANSVSA, Mihai Ponea, a anunțat ulterior că 100.000 de îngheţate din sortimentele Snickers, Bounty și Twix, produse de compania Mars, vor fi retrase de la vânzare.
Potrivit reglementărilor europene, oxidul de etilenă îndeplinește criteriile de clasificare ca agent cancerigen. Nivelul maxim al reziduurile din acest pesticid periculos pentru consmatori a fost stabilit, pentru maimulte categorii de produse, prin Directiv 2004/61/CE.
„În temeiul Directivei 79/117/CEE a Consiliului (4), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2003/807 al Consiliului (5), se interzice introducerea pe piață și utilizarea în Comunitatea Europeană a următoarelor substanțe active: oxid de mercur, clorură de mercur (calomel), alți compuși anorganici ai mercurului, compuși de alchil-mercurici, compuși de alcoxialchil și aril mercurici, aldrin, clordan, dieldrin, HCH, hexaclorbenzen, camfeclor (toxafen), oxid de etilenă, nitrofen, 1,2-dibrom etan, 1,2-diclor etan, dinoseb și binapacril. Ținând seama de disponibilitatea pe piață a unora dintre pesticide, este prudent să se stabilească conținuturi maxime de reziduuri la un nivel egal cu limita de detectare analitică pentru ansamblul de produse”, conform directivei din 2004.