Un număr în creștere de europeni își permit o masă normală. Pe ce loc se află românii în clasament

Un număr în creștere de europeni își permit o masă normală. Pe ce loc se află românii în clasament
Sursa foto: caracter ilustrativ / Sursa: Shutterstock
Publicat: 10/07/2023, 15:04

Aproximativ 8,3% din populaţia Uniunii Europene nu și-a permis, în anul 2022, o masă care să conţină carne, peşte sau echivalentul vegetal odată la două zile, cu un procent mai mult faţă de datele din anul anterior, după cum reiese din datele publicate luni de Oficiul European de Statistică. În plus, este în creștere și ponderea la nivelul Uniunii Europene a persoanelor aflate în risc de sărăcie, de la 17,5% în 2021, la 19,7 în 2022.

Diferenţa între populaţia totală şi cea expusă riscului de sărăcie, în ceea ce privește capacitatea de a-şi permite o masă adecvată, era vizibilă în 2022 şi în rândul statelor membre UE, iar România de află la coada clasamentului.

Astfel, cea mai mare pondere a persoanelor în risc de sărăcie care nu îşi permiteau o masă adecvată se înregistra în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43%) şi Slovacia (40,5%). De partea cealaltă, cel mai mic procent se înregistra în Irlanda (5%), Luxemburg (5,1%) şi Cipru (5,6%), potrivit Eurostat https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20230710-1

Cifrele Eurostat arată că, raportat la populația totală, 22,1% dintre români nu îşi permiteau în 2022 o masă adecvată, acesta fiind cel mai mare procent din UE, faţă de doar 1,4% dintre irlandezi.

Capacitatea de a-ţi permite o masă adecvată face parte din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDG). Obiectivul de Dezvoltare Durabilă numărul 2 vizează Eradicarea foametei şi a tuturor formelor de malnutriţie până în 2030.

Ce mănâncă românii

Cea mai recentă publicație statistică privind disponibilitățile de consum din România, încadrată în obiectivele de dezvolatre durabilă – publicată în ianuarie, cu date valabile pentru 2021 – arăta tendințele modelului de consum al populaţiei.

Astfel, în 2021, faţă de anul precedent, consumul mediu anual de produse vegetale continuă să reprezinte componenta de bază a consumului alimentar mediu anual.

Se remarcă o creştere a consumului mediu anual la unele produse de origine vegetală cu pondere mare în alimentaţia populaţiei din România la:

  • cereale şi produse din cereale (în echivalent cereale boabe);
  • cartofi;
  • legume şi produse din legume (în echivalent legume proaspete);
  • pepeni;
  • leguminoase boabe;
  • fructe şi produse din fructe (în echivalent fructe proaspete).

S-a înregistrat scădere la:

  • zahăr și produse din zahar (în echivalent  zahăr rafinat);
  • grasimi vegetale (greutate brută).

În ceea ce priveşte consumul de produse de origine animală, se remarcă atât creşteri cât și

scăderi la componentele de bază:

  • creșterea consumului mediu anual de carne, produse din carne şi organe comestibile, datorat creșterii consumului mediu anual de carne şi produse din carne de porcine;
  • creșterea consumului mediu anual de lapte şi produse din lapte;
  • o creștere a consumului mediu anual de ouă;
  • o tendinţă de creștere a consumului mediu anual de peşte şi produse din peşte;
  • o scădere ușoară a consumului mediu anual de grăsimi animale (greutate brută).

Modificările structurale, faţă de anul precedent, se caracterizează printr-o creştere a ponderii consumului mediu net zilnic de produse de origine vegetală în defavoarea consumului mediu net zilnic de produse de origine animală.

În anul 2021 consumul mediu net zilnic, pe locuitor, a fost constituit în proporţie de 59,8% din produse de origine vegetală şi de 40,2% din produse de origine animală.

Cele mai mari ponderi în consumul mediu net zilnic pe locuitor le-au avut: laptele şi produsele din lapte (30,8%), legumele şi produsele din legume (17,5%), cerealele şi produsele din cereale (15,5%), fructele şi produsele din fructe (10,8%), cartofii (9,6%) şi carnea şi produsele din carne (7,3%); aceste şase grupe de produse au reprezentat peste 90% din consumul mediu net zilnic pe locuitor.

În anul 2021 o persoană a consumat, în medie pe zi, 2345 grame alimente, mai mult cu 52 grame faţă de anul precedent, din care: 1403 grame (+41 grame faţă de anul precedent) alimente de origine vegetală şi 942 grame alimente de origine animală (+11 grame față de anul precedent).

Calitatea consumului mediu net zilnic este evidenţiată prin conţinutul în calorii şi factori nutritivi (proteine, lipide, glucide).

Pentru realizarea funcţiilor vitale, organismul are nevoie de energie (calorii) şi factori nutritivi (proteine, lipide, glucide). Producerea de energie necesară organismului uman se realizează, în special, prin consumul de glucide şi lipide, proteinele având un rol deosebit în creştere.

Conform unor studii referitoare la nutriţie, proporţia substanţelor nutritive într-o raţie calorică echilibrată (pentru adultul sănătos) trebuie să fie de:

  • 10 – 15% (13% în medie) proteine;
  • 25 – 30% (28% în medie) lipide;
  • 55 – 65% (60% în medie) glucide.

Având în vedere aceste limite, consumul mediu zilnic de calorii pe locuitor în anul 2021, conform publicației Institutului Național de Statistică, poate fi considerat echilibrat și s-a situat:

  • peste medie la proteine; proporţia caloriilor provenite din proteine în consumul mediu zilnic de calorii a fost de 13,6%;
  • peste medie la lipide, depăşind limita superioară; proporţia caloriilor provenite din lipide în consumul mediu zilnic de calorii a fost de 31,4%;
  • sub medie la glucide; proporţia caloriilor provenite din glucide în consumul mediu zilnic de calorii a fost de 55,0%.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?