Prima pagină » Social » Un pensionar care a muncit la CFR a avut un șoc când a primit decizia de recalculare:”Mi-au luat aproape 2.000 de lei. Pentru ce?”

Un pensionar care a muncit la CFR a avut un șoc când a primit decizia de recalculare:”Mi-au luat aproape 2.000 de lei. Pentru ce?”

Un pensionar care a muncit la CFR a avut un șoc când a primit decizia de recalculare:

Din ce în ce mai mulți pensionari spun că li s-au diminuat pensiile după recalculare. Un bărbat din Buzău, fost mecanic de locomotivă, care a fost încadrat la condiții grele de muncă va primi cu 2.000 de lei mai puțin.

Pensionarul primea 7.333 de lei, iar acum suma a ajuns la 5.568 de lei. Șocat, bărbatul a mers la Casa de Pensii Buzău pentru a cere lămuriri.

„Mi-au luat aproape 2.000 de lei. A, dacă erau 5 lei, să fie sănătoși, dar 2.000 de lei? Pentru ce?”, a declarat pensionarul, într-un reportaj publicat pe Youtube de Focus TV Buzău.

Zeci de pensionari merg în fiecare zi la casele de pensie pentru a sesiza erori. Și Digi24.ro a prezentant un caz asemănător. Unui alt fost mecanic de locomotivă i-a scăzut pensia cu peste 2.500 de lei.

„Mi-era rău, am leșinat când mi-a venit asta ieri. Am fost fochist, la 18 ani dădeam cu lopata la locomotiva cu aburi. Am lucrat numai pe locomotivă, vreo 2 ani și ceva, 3 ani am avut condiții normale, am ieșit la pensie. E posibil domnule așa ceva? S-a muncit corect și munca, știți, în condiții grele. Și uite: mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa? Uite, uitați-vă aici: nu e nimic. E posibil așa ceva?”, spunea bărbatul.

Care este formula de calcul a pensiei

Noua formulă de calcul îi avantajează pe românii care au muncit mulți ani. După 35 de ani de cotizare la sistemul public, ei primesc puncte bonus.

Să luăm cazul unui pensionar care primește 1763 de lei, după 40 de ani de muncă. A acumulat 39 de puncte, dar, după recalculare, datele sale se schimbă. Vor fi 39 de puncte plus 0,5 (doi ani de armată X 0,25), la care se adaugă punctele de stabilitate pentru cei 14 ani lucrați peste cei 25 de ani:

5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 5X1 = 11,75 de puncte de stabilitate.

Total puncte 39 + 11,75 = 50,75 X 81 de lei = 4.100 de lei brut pensia, în jur de 3.800 lei net, deoarece impozitul este de 10% pentru pensiile care depășesc 2.000 de lei.

Noua lege a pensiilor oferă românilor posibilitatea de a-și calcula singuri, utilizând o formulă simplă, ce pensie vor avea începând cu 2024, când aceasta va intra în vigoare.

Formula simplă de calcul se bazează pe valoarea punctului de referință (VPR) înmulțită cu numărul de puncte de pensie specificate în decizia de pensionare a fiecărui individ.

Număr total de puncte înseamnă puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive (aici intră anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, câte 0,25 puncte pentru fiecare an).

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

CITEȘTE ȘI:

Pensionarii care NU vor mai primi cardurile sociale de alimente, după recalcularea pensiilor

Ce PENSIE va primi un român, după recalcularea de la 1 septembrie, dacă a muncit 20 de ani cu carte de muncă

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și