Prima pagină » Social » Un român ÎNTORS în țară după 20 de ani de străinătate a dat cărțile pe față: „Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca”

Un român ÎNTORS în țară după 20 de ani de străinătate a dat cărțile pe față: „Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca”

Un român ÎNTORS în țară după 20 de ani de străinătate a dat cărțile pe față: „Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca”

Un bărbat din Iași, Marius Dorobanțu, a vorbit pentru BZI despre viața în străinătate și impactul avut la revenirea în țară. Fondatorul „Carmangeriei cu Gust” a făcut câteva dezvăluiri despre cum se trăiește printre străini.

Azi, dacă ar putea să dea timpul înapoi, el spune că nu ar mai pleca din țară.

„Nu pleacă nimeni din țară de bine”

20 de ani a muncit în Italia, iar acum vorbește deschis despre sacrificiile făcute și despre decizia de a se întoarce. Chiar dacă pentru unii pare o soluție, plecarea în străinătate vine cu numeroase provocări pentru cel care ia această hotărâre.

Nu pleacă nimeni de bine din țară! Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca”, a mărturisit românul nostru.

La început, bărbatul lucra în Italia fără acte, cu un salariu de doar 3,5 euro pe oră.

Am plecat din țară în 2003. O perioadă am stat fără acte și după aceea am reușit să rezolv totul și să mă angajez. Primul meu loc de muncă, în Italia, fără acte, a fost în sediul la carabinieri, la Poliția lor. Patronul mi-a dat 3 euro jumătate pe oră la început. Schimbam contoare.

Apoi am mers prin casele oamenilor și o persoană a chemat carabinierii. I s-a părut că sunt mai dubios. Au venit, mi-au cerut actele, le-am zis că le-am uitat acasă. Le-am dat buletinul, m-au găsit în calculator că nu am acte. «Sigur ai acte?», m-au mai întrebat încă o dată, i-am zis că da, mi-a dat buletinul și mi-a zis să țin actele acasă.

Apoi am lucrat pentru o firmă care construia fabrici de țigări, ca electrician. Ne duceam și făceam partea electrică acolo unde firma construia fabrica”, a povestit Dorobanțu.

„Acolo e numai muncă, muncă”

Acum, când privește în urmă, spune că nu ar mai lua aceeași decizie:

Nu pleacă nimeni de bine din țară! Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca pentru că aș fi putut să fiu aproape de familie și să câștig și aici cât să am un trai decent. Eu eram departe, mi-au plecat toți cei dragi, am fost departe de familie.

Cred că se poate și acum în România, dar și atunci se putea să câștigi bani, în condiții mai grele. Nu cred că cu mai multă muncă, pentru că și în afară se muncește destul de mult.

Înainte să plec în afară nu concepeam să lucrez sâmbăta. Acolo, dacă într-o sâmbătă nu lucram, ajunsesem să mă gândesc că am făcut ceva greșit, că nu mă pune să muncesc sâmbăta.

Acolo e numai muncă, muncă… Pleci dimineața, vii seara. Dacă ești norocos, să fii cu familia, mai poți petrece timpul cu ei. Anii de muncă din străinătate au fost de sacrificiu pentru mine”.

Când descoperi patriotismul

Vorbind despre importanța patriotismului, românul Marius Dorobanțu spune că l-a înțeles cu adevărat doar după ce a lucrat în străinătate.

Nu ești patriot până nu pleci în străinătate! Aici ești «a, România, toată lumea vrea să te fure, nu sunt legi, fiecare face ce vrea». Nu-i chiar așa!

Vezi cu alți ochi țara când ești acolo, societatea de la noi. România nu e așa cum o vedem noi. Te trezești dimineața, dai drumul la televizor, vezi că au crescut taxele. Și ce dacă au crescut? În străinătate sunt mai mari și mai greu te descurci”, povestește bărbatul.

În prezent, Marius Dorobanțu și-a folosit cunoștințele și pasiunea pentru a deschide o afacere, „Carmangeria cu Gust”. Este producător și comerciant, vinde în prăvălia lui produse tradiționale afumate, respectând rețete autentice.

Prin multă muncă și seriozitate și-a construit o afacere de succes și a reușit să obțină și un atestat de producător tradițional de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și